Skip to main content

Κίνα: Στροφή σε ιαπωνικά ομόλογα

Η Κίνα έχει αυξήσει σημαντικά τις αγορές ιαπωνικών κρατικών ομολόγων αυτό το χρόνο, προχωρώντας σε αγορές 541 δισ. γιεν κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, όταν η Ευρώπη μαχόταν με την κρίση κρατικο
Τα τεράστια αποθέματα ξένου συναλλάγματος που διαθέτει η Κίνα έχουν επιβιώσει από την χρηματοοικονομική κρίση χωρίς σημαντικές ζημιές, όπως υποστηρίζουν οι διαχειριστές τους, τονίζοντας ότι θα συνεχίσουν να δίνουν ισχυρές αποδόσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η κρατική υπηρεσία διαχείρισης ξένου συναλλάγματος (SAFE), που διαθέτει περίπου 2,5 τρισ. δολ., ανακοίνωσε ότι απέφυγε τις «σοβαρές απώλειες» το 2008-09, τα οποία «θα μπορούσε να ειπωθεί ότι είναι τα δύο χειρότερα έτη της κρίσης».

Διαφοροποιώντας τα αποθέματά της, η SAFE ανέφερε ότι θα συνεχίσει να εμφανίζει «συγκριτικά ικανοποιητικά κέρδη».

Εξάλλου, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei, η Κίνα έχει αυξήσει σημαντικά τις αγορές ιαπωνικών κρατικών ομολόγων αυτό το χρόνο, προχωρώντας σε αγορές 541 δισ. γεν κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, όταν η Ευρώπη μαχόταν με την κρίση κρατικού χρέους.

Οι αγορές της Κίνας, οι μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, σηματοδοτούν αντιστροφή κλίματος, καθώς το 2009 πούλησε 80 δισ. γιεν, αναφέρει η Nikkei, προσθέτοντας ότι «από την αρχή του έτους, οι αγορές ομολόγων από την κυβέρνηση της Κίνας ήταν ξέφρενες», ενώ πιθανότατα την ίδια στιγμή ξεφορτωνόταν ευρώ. Τον Απρίλιο, τέλος, η Κίνα έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος αγοραστής ιαπωνικών κρατικών ομολόγων.

ZENITH