Skip to main content

Κίνδυνος χρεοκοπίας για μία στις τρεις επιχειρήσεις της Καβάλας

Έρευνα του Επιμελητηρίου Καβάλας παρουσιάζει απογοητευτικά στοιχεία για τη διετία 2007-08 σχεδόν για το σύνολο των επιχειρήσεων.
Κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά για το μέλλον, εν μέσω της τρέχουσας κρίσης, είναι τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Επιμελητήριο Καβάλας για την τοπική επιχειρηματικότητα.
Βάσει έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό του Επιμελητηρίου, κατά τη διετία 2007-08 αυξήθηκε απειλητικά ο αριθμός των εμπορικών επιχειρήσεων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας (35,14%) -πάνω από μια στις τρεις!- ενώ περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις του νομού Καβάλας (56,5%) παρουσιάζουν επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι 18% των επιχειρήσεων της περιοχής οδηγήθηκαν σε κλείσιμο, κατά την εξετασθείσα διετία.
Στη χειρότερη κατάσταση, πάντως, βρίσκονται οι τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ οι εμπορικές και οι μεταποιητικές παρουσιάζουν ελαφρώς καλύτερους δείκτες.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ζημιογόνων επιχειρήσεων ανήλθε στο 16,7%, ενώ το 65% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρουσιάζει μείωση του κύκλου εργασιών.
Οι τουριστικές επιχειρήσεις, σε ποσοστό 54%, εμφανίζουν επιδείνωση στα οικονομικά τους αποτελέσματα, αλλά σε χαμηλά επίπεδα κινείται ο δείκτης δανειακής επιβάρυνσης.
Όσον αφορά στις μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις, οι πωλήσεις τους εμφανίζουν θετικό ρυθμό μεταβολής –ιδίως αυτές που διαθέτουν τζίρο μεγαλύτερο των δέκα εκατομμυρίων ευρώ.  Το 73,3% των μεταποιητικών επιχειρήσεων του νομού φαίνεται πως δε διατρέχει κίνδυνο χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με την έρευνα του Επιμελητηρίου Καβάλας, οι δείκτες ρευστότητας κινούνται ικανοποιητικά, αντίθετα με τους δείκτες αποδοτικότητας που εμφανίζουν υστέρηση (ιδιαίτερα σε σχέση με το 2007).

Ο δείκτης βραχυπρόθεσμων τραπεζικών υποχρεώσεων έχει ανοδική πορεία σε σχέση προς τις πωλήσεις, ενώ οι εισπράξεις και οι πληρωμές των επιχειρήσεων πραγματοποιούνται σταθερά σε αργούς ρυθμούς.
Τα στοιχεία που παρουσίασε το Εμπορο-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Καβάλας προκάλεσαν ανησυχία και έντονο προβληματισμό, καθώς αναφέρονται σε χρονικό διάστημα που η διεθνής κρίση δεν είχε …αγγίξει ουσιαστικά ακόμα τη χώρα μας!  Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα διετία είναι ακόμα πιο ζοφερές, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άγγελος Τσατσούλης κατήγγειλε με αγανάκτηση το γεγονός ότι η γνωμοδοτική επιτροπή Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, για θέματα επενδύσεων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, δεν έχει συνεδριάσει από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου!

Επίσης, αναφέρθηκε στην όξυνση του προβλήματος ρευστότητας των επιχειρήσεων, εξαιτίας της αδικαιολόγητης (σχεδόν τριετούς) καθυστέρησης του κράτους να καταβάλει την επιδότηση 12% επί του κόστους μισθοδοσίας των επιχειρήσεων, που είναι θεσμοθετημένη για τις επιχειρήσεις των νομών της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης.

ZENITH