Skip to main content

Κινέζοι με παράνομα διπλώματα οδήγησης made in... Thessaloniki

Ποινές φυλάκισης επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε 85 άτομα για υπόθεση έκδοσης παράνομων διπλωμάτων οδήγησης.

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Καταδικάστηκαν 85 άτομα για υπόθεση έκδοσης παράνομων διπλωμάτων οδήγησης. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινές φυλάκισης σε κρατικούς υπαλλήλους, σε ιδιοκτήτες- εκπροσώπους σχολών οδηγών και σε οδηγούς που απέκτησαν άδειας οδήγησης χωρίς να δώσουν τις απαιτούμενες πρακτικές και θεωρητικές εξετάσεις.

Συγκεκριμένα, καταδικάστηκαν: Τρεις υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Ανατολικής Θεσσαλονίκης, με συνολική ποινή φυλάκισης 6 ετών. Οκτώ ιδιοκτήτες - εκπρόσωποι σχολών οδηγών, με ποινές φυλάκισης από 13 μήνες έως 3 χρόνια. Και 74 οδηγοί με ποινές που κυμαίνονται από 13 έως 18 μήνες.

Συνολικά 90 άτομα παραπέμφθηκαν να δικαστούν για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της ψευδούς βεβαίωσης. Το δικαστήριο αθώωσε τέσσερις από τους κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και δύο γιατρούς που υπέγραψαν σχετικές ιατρικές βεβαιώσεις, ενώ έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη για έναν κατηγορούμενο- ιδιοκτήτη σχολής οδηγών ο οποίος απεβίωσε.

Οι ποινές είτε μετατράπηκαν σε εξαγοράσιμες προς 5 ευρώ την ημέρα είτε ανεστάλησαν επί τριετία. Η έφεση όλων των καταδικασθέντων είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση των ποινών, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους κατόχους παράνομων διπλωμάτων οδήγησης ήταν αλλοδαποί - περισσότεροι από 15 υπήκοοι Κίνας - αλλά και Έλληνες Ρομά. Οι  Κινέζοι δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, και μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων τους, ισχυρίστηκαν ότι είχαν την πεποίθηση ότι έδιναν χρήματα για να μετατρέψουν τα διπλώματά τους, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε διακρατικής σύμβαση μετατροπής διπλωμάτων μεταξύ Κίνας και Ελλάδας.

Οι υποψήφιοι για την απόκτηση άδειας οδήγησης κατηγορούνται ότι, με τη μεσολάβηση ιδιοκτητών, εκπροσώπων και συνεργατών τουλάχιστον 7 σχολών οδήγησης, παρείχαν χρηματικά ποσά, από 600 έως 3000 ευρώ, σε τρεις υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Ανατολικής Θεσσαλονίκης προκειμένου να αποκτήσουν παράνομα διπλώματα οδήγησης.

Οι υπάλληλοι καταχωρούσαν στο on line σύστημα αναληθή στοιχεία που έλεγαν ότι οι οδηγοί πέτυχαν σε θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις και ότι πληρούσαν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης από την αρμόδια υπηρεσία. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τυχαίο έλεγχο γνησιότητας ενός διπλώματος ενώ από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε για την έκδοση 85 διπλωμάτων ότι υπήρχε πλήθος παρατυπιών.

ZENITH