Skip to main content

Κινητοποιήσεις της ΠΕΜΠΑ από 31/05

Με κινητοποιήσεις από την επόμενη Δευτέρα 31 Μαΐου απειλούν οι πλειοκτήτες μέσης αλιείας, σε αντίδραση ενάντια στην πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού για την αλιεία στη Μεσόγειο
Με κινητοποιήσεις από την επόμενη Δευτέρα 31 Μαΐου απειλούν οι πλειοκτήτες μέσης αλιείας, σε αντίδραση ενάντια στην πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού για την αλιεία στη Μεσόγειο.

Όπως επισημαίνουν, αν ο κανονισμός εφαρμοστεί με το συγκεκριμένο τρόπο, η ελληνική μέση αλιεία, που αντιστοιχεί στο 85% της ελληνικής θαλάσσιας παραγωγής, θα οδηγηθεί σε πλήρη καταστροφή, με αποτέλεσμα οι Έλληνες καταναλωτές να στερηθούν το φθηνό και φρέσκο ελληνικό ψάρι.

«Το πιθανότερο είναι τα αλιευτικά σκάφη μέσης αλιείας να παροπλισθούν και να παραδοθούν οι άδειες αλιείας τους, προς τέρψιν όλων των κυκλωμάτων, που αντιμετωπίζουν την ελληνική παραγωγή ως ανταγωνιστή», επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας (ΠΕΠΜΑ), που προειδοποιεί με κινητοποιήσεις από Δευτέρα, αν τα προβλήματα του κλάδου «δεν αντιμετωπιστούν με συνέπεια και υπευθυνότητα από την πολιτεία, πέρα από κάθε σκοπιμότητα πολιτική, ψηφοθηρική και οικονομική».

Αναλυτικότερα, η ΠΕΠΜΑ καταγγέλλει τη «μεθόδευση για την εφαρμογή της απαγόρευσης της αλιείας με μηχανότρατα εντός της ζώνης του 1,5 μιλίου από τις ακτές, παρότι ο σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός προβλέπει τη δυνατότητα παρέκκλισης για την Ελλάδα (άρθρο 13, παράγραφος 11)».

Η ΠΕΠΜΑ υπογραμμίζει ακόμη ότι συνιστούν παραπληροφόρηση οι φήμες για δήθεν μείωση αλιευμάτων. Αντίθετα, η επάρκειά τους, σε συνδυασμό με τις αθρόες εισαγωγές, έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές διάθεσης στις ιχθυόσκαλες να έχουν διαμορφωθεί στα προ 15ετίας επίπεδα. Την ίδια στιγμή, οι ψαριές μπακαλιάρου και γαρίδας («γάμπαρι») είναι «πρωτόγνωρες ακόμη και για τους παππούδες μας».

ZENITH