Skip to main content

Κίνητρα και ευκαιρίες για επενδύσεις στην Τουρκία

Τους τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να εστιάσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Τουρκία, καθώς και τα κίνητρα που προσφέρει η γείτονας βρέθηκαν στο επίκεντρο δύο ημερίδων που διοργάν
Τους τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να εστιάσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Τουρκία, καθώς και τα κίνητρα που προσφέρει η γείτονας, βρέθηκαν στο επίκεντρο δύο ημερίδων που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, με συμμετοχή στελεχών των Τουρκικών Οργανισμών Προώθησης Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, σε συνέχεια των επιχειρηματικών επαφών που έγιναν στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Τ. Ερντογάν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις παρουσιάσεις που έκαναν στελέχη του Τουρκικού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest in Turkey) στην πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ, στις 17 Ιουνίου, οι τομείς στους οποίους θα μπορούσε να εστιάσει η ελληνική πλευρά είναι οι κατασκευές, η ενέργεια, η κτηματαγορά (real estate), τα τρόφιμα και ποτά και οι τουριστικές υποδομές.

Επιπλέον, επεσήμαναν ότι πέρα από τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, κίνητρα αποτελούν η σταθεροποίηση και η ανάκαμψη της Τουρκικής οικονομίας, οι οργανωμένες βιομηχανικές ζώνες, το νέο και αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό με υψηλό επίπεδο κατάρτισης, η μεγάλη πληθυσμιακή βάση με έντονη καταναλωτική τάση, και η δυνατότητα προώθησης προϊόντων σε περιφερειακές αγορές τουρκικής επιρροής.

Σε χαιρετισμό του, ο αντιπρόεδρος και επικεφαλής Διεθνών Δράσεων του ΣΕΒ κ. Θανάσης Λαβίδας υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία που έχει αποκτήσει η Τουρκική αγορά για τις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, που μπορούν αφενός να βρουν πρόσφορο έδαφος επενδυτικής και εμπορικής δραστηριότητας στην τουρκική αγορά των 77 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά συγχρόνως και να αναζητήσουν δυναμικούς και αξιόλογους Τούρκους εταίρους για την είσοδο ή επέκτασή τους στην Μέση Ανατολή, στο Παρευξείνιο τόξο και στην Κεντρική Ασία.

Παράλληλα, τη θετική εμπειρία τους από την επενδυτική παρουσία στην Τουρκία κατέθεσαν και στελέχη των εταιριών Nηρέας, Frigoglass και Intralot, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν 14 κατ΄Α ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις εκπροσώπων του «Invest in Turkey», με στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων.

Η δεύτερη εκδήλωση διοργανώθηκε από κοινού με τον Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου της Τουρκίας (DEIK), την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και τοπικά Επιμελητήρια στις 18 Ιουνίου, στην Αδριανούπολη με τη συμμετοχή 90 ελληνικών εταιριών και φορέων από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και 150 αντιστοίχων τουρκικών και με την παρουσία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Πεταλωτή, του υφυπουργού Οικονομίας Μάρκου Μπόλαρη και του υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τουρκίας Νιχάτ Εργιούν (Nihat Ergun).

Όπως σημειώθηκε, υπάρχει διάθεση από τις επιχειρηματικές κοινότητες των γειτονικών περιφερειών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους τόσο εμπορικά όσο και επενδυτικά ή με κοινοπραξίες, και ειδικότερα στα αγροτικά προϊόντα και στην μεταφορά τεχνολογίας. Επίσης, τέθηκαν και από τις δύο πλευρές ζητήματα που απασχολούν όπως η επιβολή υψηλών δασμών σε ελληνικά προϊόντα που εισάγονται στην Τουρκία, η ανάγκη αύξησης αδειών διέλευσης φορτηγών και η ταχύτερη έκδοσης θεωρήσεων (visa) για Τούρκους επιχειρηματίες, ενώ οργανώθηκαν 13 στρογγυλά τραπέζια για επιχειρηματικές επαφές και συζητήσεις σε επί μέρους τομείς.

ZENITH