Skip to main content

Κλαδική βιομηχανική πολιτική για τα τρόφιμα-ποτά ζητεί ο ΣΒΒΕ

Περισσότερο από το 25% των συνολικών πωλήσεων της μεταποίησης στην Κεντρική Μακεδονία πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ, Ν. Πέντζο.
Περισσότερο από το 25% των συνολικών πωλήσεων των επιχειρήσεων της μεταποίησης στην Κεντρική Μακεδονία, πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών της περιφέρειας. Στον κλάδο τροφίμων και ποτών έχουν επενδυθεί πάνω από το 30% των κεφαλαίων τηςμεταποίησης στην περιφέρεια, ενώ ο κλάδος συμβάλει καταλυτικά στηνκοινωνική συνοχή σε τοπικό επίπεδο καθώς απασχολεί πάνω από το 20% τωνεργαζομένων στη μεταποίηση στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) κ. Ν. Πέντζος, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του στο διήμερο διεθνές συνέδριο «Mind Your Food», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης Biologica. O κ. Πέντζος τόνισε την ανάγκη προώθησης κλαδικής βιομηχανικής πολιτικής σε έναν νευραλγικό κλάδο της οικονομίας, όπως είναι ο κλάδος των τροφίμων και ποτών. 

Παράλληλα, επεσήμανε έξι παράγοντες - πιέσεις που δέχονται οι επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων σήμερα, πέραν του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος.  Αυτοί είναι:

-H αύξηση του κόστους, λόγω ζήτησης για διαφοροποιημένα, υψηλής ποιότητας και υγιεινά τρόφιμα.

-Οι αυξημένες απαιτήσεις των καταναλωτών και της νομοθεσίας σε θέματα υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

-Η αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της αλλαγής στην Ευρωπαϊκή Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που υπαγορεύει την κατάργηση των επιδοτήσεων στα αγροτικά προϊόντα.

-Η παγκόσμια συγκέντρωση και αύξηση της δύναμης των δικτύων διανομής.

-Η ανάπτυξη των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

-Η πίεση των τιμών από τους καταναλωτές και τα δίκτυα διανομής

-Η υψηλή ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.

Ο κ. Πέντζος υπογράμμισε ότι ο κύριος παράγοντας που προσδιορίζει την ανάπτυξη στις μέρες μας δεν είναι η συσσώρευση του κεφαλαίου, αλλά η γνώση, η έρευνα και η καινοτομία. Για το λόγο αυτό πρότεινε τη δημιουργία cluster στον τομέα των τροφίμων στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο συνέδριο παρευρέθηκε και η  η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κα Μ. Λιονή, η οποία κατά την ομιλία της τόνισε τη σημασία και τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η πρωτογενής και η δευτερογενής παραγωγή από την υλοποίηση πρωτοβουλιών ενσωμάτωσης της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα.

Επίσης, σημείωσε ότι σήμερα αποτελεί ζητούμενο η συνεργασία αγροτών και βιομηχάνων, ενώ μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων όπως το πρόγραμμα RAF μπορούν να αναδειχθούν νέες μορφές ανάπτυξης με πολλαπλά οφέλη για τους παραγωγούς και τη χώρα.

Τέλος, επεσήμανε ότι η χώρα μας πρέπει να επενδύσει στην ποιότητα προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα με σωστή μεταποίηση που θα προσδίδει υπεραξία στα προϊόντα και θα εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή θέση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Προς τούτο πρότεινε επιστροφή στη βιολογική γεωργία και την δραστηριοποίηση με γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη ως μέσο για τη βελτίωση των συνθηκών της πρωτογενούς παραγωγής και τη σύνδεσή της με το δευτερογενή τομέα.

Το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της  Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας FoodCluster Initiative, και εντάσσεται στις εκδηλώσεις της Διεθνούς ΈκθεσηςBiologica 2010, συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος(ΣΒΒΕ), η Helexpo AE, και το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων του ΣΒΒΕ στοπλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου RAF Regions.

Στο διήμερο συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 150 σύνεδροι από 14 χώρες της Ευρώπης θα συνεχιστεί με την παρουσίαση των διεθνών τάσεων που αφορούν την καινοτομία στον κλάδο των τροφίμων, με τα θέματα της αγοράς βιολογικών προϊόντων και με τα ζητήματα των πολιτικών και των καλών πρακτικών δικτύωσης (clustering) από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

ZENITH