Skip to main content

Κλειδί η διεθνοποίηση για την ανάπτυξη της ΔΕΘ

Ξαναβγαίνει, μάλλον, από το συρτάρι το θέμα της σύναψης στρατηγικής συνεργασίας με έμπειρο οίκο στη διοργάνωση εκθεσιακών εκδηλώσεων υπερτοπικής εμβέλειας
Ξαναβγαίνει, μάλλον, από το συρτάρι το θέμα της σύναψης στρατηγικήςσυνεργασίας, μεταξύ του εθνικού εκθεσιακού φορέα και έμπειρου οίκου μεδιασυνδέσεις στο διεθνές στερέωμα και τεχνογνωσία στη διοργάνωσηεκθεσιακών εκδηλώσεων υπερτοπικής εμβέλειας.

Αυτό, τουλάχιστον,διαφάνηκε από τοποθέτηση του προέδρου της ΔΕΘ ΑΕ, κ. ΙωάννηΚωνσταντίνου, ο οποίος έφερε σε πρώτο πλάνο και την ανάγκη ταχείαςυλοποίησης του σχεδίου μετεγκατάστασης του διεθνούς εκθεσιακού κέντρουστα δυτικά της πόλης, ώστε ο θεσμός να ανακτήσει την απολεσθείσαπρωτοκαθεδρία του στα εγχώρια εκθεσιακά δρώμενα. Ένα project, πάντως,για το οποίο, όπως άφησε να εννοηθεί, προκειμένου να ξεκινήσει, θαπρέπει πρώτα να λυθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης.

Διεθνοποίηση

«Τοκουμπί (για την αναζωογόνηση της ΔΕΘ) είναι η διεθνοποίηση. Να φέρειςκάποιον που θα έχει τη δυνατότητα να κάνει γνωστή την έκθεση στοεξωτερικό, να την εντάξει στα ξένα δίκτυα και με την τεχνογνωσία του ναφέρει καινοτόμες ιδέες, αλλά και νέα εκθεσιακά προϊόντα», είπεχαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνου. Η επιχειρηματολογία του πάντως είχεστοιχεία που προσομοίαζαν εκείνης που παλαιότερα είχε χρησιμοποιηθείαπό υπέρμαχους των στρατηγικών συμμαχιών, ως προς τη μελλοντικήανάπτυξη της ΔΕΘ.

Ομιλητής στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσειδιωτικό ΙΕΚ της πόλης με θέμα «οικονομική κρίση κι απασχόληση- ηδιασύνδεση εκπαίδευσης κι αγοράς εργασίας ως διέξοδος στις ευκαιρίεςπου θα ακολουθήσουν», ο νέος πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ έδωσε ιδιαίτερη έμφασηστην καινοτομία, σε σχέση με τον εκθεσιακό φορέα. «Μπορεί αντί μιαςέκθεσης για πλακάκια και μπάνια, να οργανώσει μια έκθεση καινοτομίας ήγια τις υπηρεσίες;», αναρωτήθηκε και έφερε ως παράδειγμα το φεστιβάλκινηματογράφου, το οποίο αναγεννήθηκε, όταν αποφασίστηκε να αλλάξειπροσανατολισμό και να εστιάζει κυρίως στους πρωτοεμφανιζόμενουςδημιουργούς, όπως και μια έκθεση για τους νομικούς επιστήμονες στις ΗΠΑπου οργανώνεται σε τρεις διαφορετικές πόλεις της Αμερικής και μια φοράτο χρόνο είναι και virtual.

Μετεγκατάσταση

Μιλώντας, όπωςδιευκρίνισε, ως πολίτης και όχι με το θεσμικό του ρόλο, καθώς δενπέρασαν παρά μόνο 15 ημέρες από την ανάληψη της θέσεώς του στο τιμόνιτης ΔΕΘ ΑΕ, ο κ. Κωνσταντίνου υπενθύμισε ότι έως τα μέσα του 1980 ηΔΕΘ, ως μία εταιρεία τότε, ήταν εκθεσιακό μονοπώλιο στη χώρα. «Όταναυτό άρχισε να το χάνει, δεν προσαρμόστηκε στη νέα κατάσταση, μεσυνέπεια να απολέσει ακόμη και τη δεσπόζουσα θέση της, καθώς ο κύριοςόγκος των εκθέσεων μεταφέρθηκε στην Αθήνα και πέρασε στα χέρια τωνιδιωτών», ανέφερε κι έκανε λόγο για αδυναμία του φορέα να αντισταθείστον εσωτερικό ανταγωνισμό.

Πρόσθεσε, δε, ότι στο σκηνικό πουέχει διαμορφωθεί, «το πρώτο που πρέπει να δούμε είναι το σχέδιοδημιουργίας ενός νέου μεγάλου εκθεσιακού κέντρου στην περιοχή τηςΣίνδου στη δυτική Θεσσαλονίκη, με παράλληλη ανάπτυξη του χώρου πουβρίσκεται σήμερα η έκθεση σε ένα πολιτιστικό μητροπολιτικό πάρκο πουδεν θα αποκλείει ακόμη και την επιχειρηματική δραστηριότητα». Ανεξασφαλιστεί η χρηματοδότηση (πληροφορίες της Voria.gr επιμένουν ότιέχει προκριθεί η λύση των ΣΔΙΤ) και το project ξεκινήσει, υπογράμμισε οίδιος, θα δημιουργηθεί ένα εργαλείο ανάπτυξης για την πόλη. Έσπευσε,ωστόσο, να ξεκαθαρίσει ότι όσο διαρκεί η μετεγκατάσταση, η έκθεση ωςπεριεχόμενο θα πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή και με προοπτική, διότι «ανείναι να μεταφέρεις κάτι νεκρό, δεν έχει κανένα νόημα να το κάνεις».

Ανάλογηάποψη, εξάλλου, εξέφρασε κι ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου ΕξαγωγέωνΒορείου Ελλάδος, Βασίλης Θωμαϊδης, ο οποίος επεσήμανε ότι ειδικά στηνπαρούσα οικονομική συγκυρία, όπου «καλά – καλά δεν μπορούμε ναγεμίσουμε τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις», δεν έχει καμία σημασία ναδημιουργήσεις ένα μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο, το οποίο «δεν θα έχειςτις ιδέες για να το γεμίσεις».

Σενάρια και φήμες

Αναφορικάμε το τι μέλλει γενέσθαι στην ελληνική οικονομία, εν τω μεταξύ, ο κ.Θωμαϊδης εστίασε για άλλη μια φορά στην εξωστρέφεια, ως κουλτούρα καιτρόπο σκέψης διεθνοποιημένο, αλλά και στην ανάγκη να παράγουμε προϊόντακαι υπηρεσίες με πιστοποίηση και ποιότητα, ώστε να μπορούν να σταθούνστο διεθνή ανταγωνισμό. Προέβλεψε μια τριετία δύσκολη και «ανσοβαρευτούμε, σε πέντε χρόνια από τώρα θα είμαστε αρκετά καλύτερα, αλλάποτέ ξανά όπως όταν ζούσαμε με δανεικά», ενώ για τα καταστροφικάσενάρια χρεοκοπίας, εξόδου από την ευρωζώνη και επιστροφής στη δραχμή,εκτίμησε ότι στερούνται ρεαλιστικής βάσης.
Για φημολογία πουδιαδίδεται και για ιδιοτελείς σκοπούς, δεδομένου ότι «κάποιοι θακερδίσουν από μια πιθανή πτώχευση της Ελλάδας», μίλησε από την πλευράτου ο κ. Κωνσταντίνου, διευκρινίζοντας πως δεν είναι απλή μια τέτοιαπερίπτωση. «Δεν σημαίνει ότι θα πιστολιάσουμε τους ξένους και εμείς εδώθα ζήσουμε καλά. Το κράτος είναι οφειλέτης και στο μέσο Έλληνα, οοποίος θα υποστεί σοβαρότατες επιπτώσεις», τόνισε και συμπλήρωσε ότι«μια πιθανή έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη με επιστροφή στη δραχμή,θα σημάνει βαριά υποτίμηση του νομίσματος το οποίο θα είναι ευάλωτο καιστις διεθνείς αγορές».

ZENITH