Skip to main content

Κλείνει σήμερα η Mονάδα 1 στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

Τον διακόπτη της Mονάδας 1 –θέτοντάς την έτσι εκτός λειτουργίας– του ατμοηλεκτρικού σταθμού (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας θα κατεβάσει η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.
Τον διακόπτη της Mονάδας 1 –θέτοντάς την έτσι εκτός λειτουργίας– του ατμοηλεκτρικού σταθμού (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας θα κατεβάσει η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, στο πλαίσιο της περιοδείας της στις μονάδες και τα ορυχεία της ΔΕΗ στην Κοζάνη και τη Φλώρινα, η οποία ξεκινά σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη μονάδα λειτουργεί εδώ και πενήντα χρόνια. Από τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, εξάλλου, η υπουργός ΠΕΚΑ αναμένεται να ανακοινώσει το πρόγραμμα της ΔΕΗ που αφορά στην αντικατάσταση των παλιών ρυπογόνων μονάδων με νέες, σύγχρονης και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, στο πλαίσιο του οποίου, έως το 2024, σταδιακά θα κλείσουν οι σταθμοί Πτολεμαΐδας, Καρδιάς, Αμυνταίου και Αγίου Δημητρίου, πλην της 5ης Mονάδας, η οποία είναι σχετικά καινούργια και σύγχρονης τεχνολογίας.

Αναμένεται η δέσμευση της κ. Μπιρμπίλη για αντικατάσταση των μονάδων αυτών από τη μονάδα Πτολεμαΐδα 5, ισχύος 550-660 MW, προϋπολογισμού 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και τη Μελίτη 2, ισχύος 450 MW. Για την πρώτη μονάδα εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης με την προκήρυξη να εκδίδεται άμεσα, ενώ σε ό,τι αφορά στη δεύτερη αναμένεται να επαναδημοπρατηθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Η περιοδεία της κ. Μπιρμπίλη ξεκινά αύριο από τον ΑΗΣ Μελίτης, στη Φλώρινα, και τα ορυχεία της Βεύης, ενώ κατά την επίσκεψή της σε σταθμούς και ορυχεία της ΔΕΗ στον νομό Κοζάνης, θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων, με στελέχη της ΔΕΗ αλλά και εκπροσώπους των εργαζομένων.

ZENITH