Skip to main content

Κλειστά τα σύνορα με τη Βουλγαρία

Κλειστός παραμένει από τις 3 το μεσημέρι ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα από το μπλόκο αγροτών του νομού Σερρών. Παράλληλα, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσ
Κλειστός παραμένει από τις 3 το μεσημέρι ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα από το μπλόκο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών. Πολλά τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή αποτρέποντας τη διέλευση των οχημάτων από και προς τη Βουλγαρία. «Μετ΄ εμποδίων» διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Ανοιχτή θα παραμείνει μέχρι αύριο το πρωί η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης, στο μπλόκο Στρυμονικού από τους αγρότες. Οι κτηνοτρόφοι, που συμμετέχουν από σήμερα ενεργά στις κινητοποιήσεις, έριξαν γάλα στο δρόμο, διαμαρτυρόμενοι για τη χαμηλή τιμή πώλησής του. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι αγρότες έκαψαν στο δρόμο καπνά, ενώ έριξαν καλαμπόκια και σιτάρια. Η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης θα ξανακλείσει αύριο το πρωί από τις 10.30 μέχρι τις 15.30. Στο συγκεκριμένο κόμβο, οι αγρότες επιτρέπουν τη διέλευση των οχημάτων των οποίων οι επιβάτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας.

Ανοιχτή είναι η παλιά εθνική οδός Σερρών -Καβάλας από τις 4 το απόγευμα. Μετά τον αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού Σερρών -Καβάλας στον κόμβο Κερδυλλίων, οι αγρότες της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών νομού Σερρών, εμπόδισαν τη διέλευση των αυτοκινήτων και στις παράπλευρες οδούς.

Εξάλλου, την πρόθεση της Ομοσπονδίας Φορτηγών Δημοσίας Χρήσης να καταφύγουν στην ελληνική δικαιοσύνη εναντίον των αγροτών ανήγγειλε ο πρόεδρός της, Βασίλης Τσιμαράγκας.

«Θα επιτρέπεται η διέλευση των φορτηγών με ευπαθή προϊόντα από τον κόμβο του Στρυμονικού»΄, απάντησε ο πρόεδρος της ΟΔΑΣ (Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων), Αναστάσιος Κάτος.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μετ΄ εμποδίων και από παρακμπτήριους σε μεγάλα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου εξαιτίας των αγροτικών μπλόκων, ενώ με τρακτέρ αποκλείστηκαν και μεθοριακές διαβάσεις, στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Αγρότες από το νομό Κιλκίς από τις 2 το μεσημέρι διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων από την Ελλάδα προς και από την ΠΓΔΜ, αποκλείοντας το μεθοριακό σταθμό Δοϊράνης, που όπως έκαναν γνωστό, θα παραμείνει αποκλεισμένος μέχρι αργά το βράδυ. Επίσης, τρακτέρ παρατάχθηκαν στο τελωνείο Ορμενίου Έβρου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, και οι αγρότες θα αποφασίσουν μέσα στις επόμενες ώρες αν θα κλείσουν ή όχι τη διάβαση, ενώ και στην περιοχή Κορνοφωλιάς υπάρχει δεύτερο μπλόκο.

Εξάλλου, έξω από το κτίριο της Νομαρχίας Γρεβενών παραμένουν τα τρακτέρ και μεθαύριο, Τετάρτη, οι αγρότες θα αποφασίσουν αν θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, εξελέγη συντονιστική επιτροπή αγώνα, η οποία αποφάσισε να περιμένει μέχρι την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, ώστε να προστεθούν και άλλα αγροτικά μηχανήματα. Στη διάρκεια νέας συνέλευσης θα αποφασιστεί, αν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του κόμβου της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της πόλης των Γρεβενών.

Στον κόμβο Νέας Τρίγλιας Χαλκιδικής παραμένουν τα τρακτέρ των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι σήμερα το βράδυ θα αποφασίσουν αν θα κλείσουν το δρόμο Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής αγροτών του νομού Φλώρινας. Οι αγρότες θα αποφασίσουν, αν θα αποκλείσουν την Εγνατία Οδό, στο ύψος των Κοίλων, ή το μεθοριακό σταθμό Νίκης, στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Επίσης, στη διασταύρωση Βογατσικού Καστοριάς, στην παλιά εθνική οδό Καστοριάς - Κοζάνης, αλλά και στον κόμβο Κρυσταλλοπηγής, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής (στα ελληνοαλβανικά σύνορα) οι διαδηλωτές αγρότες ανοιγοκλείνουν και σήμερα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τους δρόμους.

Στο μεταξύ, τρακτέρ από περιοχές του νομού Καρδίτσας κατευθύνονται στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα, όπου συγκεντρώνονται αγρότες από γειτονικούς νομούς και στη συνέχεια θα αποφασιστεί η μορφή των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν. Όπως δηλώνουν εκπρόσωποι των αγροτών, ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης δεν έχει νόημα, αφού παραμένει κλειστή ούτως ή άλλως η δίοδος των Τεμπών.

Σε διάλογο καλεί τους αγρότες η Μπατζελή

«Η παροχή εθνικών επιδοτήσεων χωρίς προγραμματισμό και δομή στήριξης της αγροτικής οικονομίας δεν έχει πραγματικό αποτέλεσμα στο αγροτικό εισόδημα. Γι΄αυτό, δεν επιλέγουμε πρόσκαιρες διευθετήσεις αλλά δίκαιες και βιώσιμες λύσεις με έναν ανοιχτό σε όλους διάλογο», δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Μπατζελή, απαντώντας στα αιτήματα των αγροτών που έχουν στήσει μπλόκα σε 20 περίπου σημεία των εθνικών δρόμων.

Καλώντας τους αγρότες σε διάλογο η κ. Μπατζελή επεσήμανε ότι το αγροτικό δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, αλλά αφορά όλη την κοινωνία και όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

ZENITH