Skip to main content

Κλειστό θα παραμείνει το κατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου

Δεν θα ανοίξει ποτέ ξανά το κατάστημα της τράπεζας Marfin επί της οδού Σταδίου, τονίζει ο Ανδρέας Βγενόπουλος, σε επιστολή του προς τους εργαζομένους.
Κλειστό επ΄ αορίστον θα μείνει το κατάστημα της τράπεζας Marfin επί της οδού Σταδίου στην Αθήνα, που δέχτηκε εμπρηστική επίθεση στις 5 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Marfin Popular Bank, Ανδρέας Βγενόπουλος, σε επιστολή του προς τους εργαζομένους.

Ο κ. Βγενόπουλος κάνει λόγο για μία «άριστα οργανωμένη δολοφονική επίθεση που δεν θα σταμάταγε, αν δεν υπήρχαν νεκροί», ενώ υπογραμμίζει πως το εν λόγω κατάστημα τηρούσε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Ζητά ακόμη να εξεταστεί σε βάθος η ενεργητική ή παθητική συμμετοχή όλωντων κατά νόμο εμπλεκομένων, ενώ κάνει λόγο και για τους «κομματικούς καισυνδικαλιστικούς μηχανισμούς» που συντηρούν τους ηθικούς αυτουργούς.

«Προτού καν κηδεύσουμε τους νεκρούς μας συναδέλφους, δεχθήκαμε μιααπίστευτη επίθεση λάσπης κυρίως μέσα από blogs που δημοσίευαν ανώνυμεςή επώνυμες επιστολές ανύπαρκτων συναδέλφων μας. Τα ασύστολα ψεύδη τωνανώνυμων ή επώνυμων δήθεν συναδέλφων υιοθετήθηκαν χωρίς κανένανέλεγχο αλλά, αντίθετα, με ενθουσιασμό, από όλους αυτούς που ψάχνουναφορμή για να τα βάλουν με το κεφάλαιο και την κακή εργοδοσία, απόαυτούς που τα κομματικά τους στελέχη και οι θιασώτες τους φώναζαν έξωαπό κατάστημα κάψτε τους και πετούσαν πέτρες σ΄αυτούς πουπροσπαθούσαν να διασωθούν», τονίζει ο κ. Βγενόπουλος.

«Η Marfin-Εγνατία είναι παράδειγμα εργοδοσίας που έχει άριστες σχέσεις με τησυντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της και δενέχουν υπάρξει οποιασδήποτε μορφής εμπόδια για όποιον εργαζόμενο θέλεινα απεργήσει. Ποτέ δεν έχει υπάρξει επίπτωση σε έναν εργαζόμενο πουέχει απεργήσει ούτε για την προαγωγή του, ούτε για τη μισθολογική τουεξέλιξη, ούτε για το bonus του», συμπληρώνει.

Για τους εργαζόμενους στο κατάστημα της Σταδίου σημειώνει ότι «δέχθηκανεπίσκεψη από εκπροσώπους του Συλλόγου και στις 4 Μαΐου αλλά και στις 5Μαΐου το πρωί, για να ενημερωθούν για την απεργία». Το ίδιο κατάστημα«έχοντας πολλές προηγούμενες εμπειρίες όπου ακόμα και επίθεση με βόμβεςμολότοφ έχει αντιμετωπισθεί και η φωτιά έχει σβήσει με τη χρήσηπυροσβεστήρων, δεν ανησύχησε από τη μεγάλη ειρηνική πορεία πουεξελισσόταν υπό τη φρούρηση των ΜΑΤ. Εάν ανησυχούσαν, δεν θα τουςεμπόδιζε κανείς να κλείσουν το κατάστημα και να φύγουν. Τοκατάστημα Σταδίου είχε όλα τα από το νόμο προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας,πυρανίχνευση, πυρασφάλεια με 16 πυροσβεστήρες, έξοδο κινδύνου,ενισχυμένα τζάμια, με τους περιορισμούς όμως ενός διατηρητέου κτιρίουπου δεν μπορούσε από την υφιστάμενη νομοθεσία να μετατραπεί σε φρούριο».

Σχετικά με την επίθεση στο κατάστημα ο Ανδρέας Βγενόπουλος σημειώνειότι «πετάχτηκαν ειδικές μη συνηθισμένες βόμβες μολότοφ και αδειάστηκετο περιεχόμενο ενός μπιτονιού που περιείχε ένα ειδικό εύφλεκτο υλικόπου προκαλεί άμεσα πυκνό καπνό και συνθήκες ασφυξίας. Οι διασωθέντες τοπαρομοιάζουν με ΄βόμβες napalm΄».

«Για να μηνξαναθρηνήσουμε θύματα ούτε εμείς, ούτε άλλοι εργοδότες, ούτε ηκοινωνία, η υπόθεση της δολοφονίας των συναδέλφων μας πρέπει ναεξετασθεί με ηρεμία, ειλικρίνεια και σε βάθος από όλες τις αρμόδιεςΑρχές ως προς την ενεργητική ή παθητική συμμετοχή όλων των κατά νόμοεμπλεκομένων, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Πολεοδομία, Επιθεώρηση Εργασίας,Εργοδοσία και για την απόδοση τυχόν ευθυνών αλλά και για προληπτικούςλόγους για το μέλλον», υπογραμμίζει, ενώ συμπληρώνει: «Δεν πρόκειται να ησυχάσουμε ποτέ αν δεν βρεθούν καιτιμωρηθούν οι δολοφόνοι των συναδέλφων μας».

Καταλήγοντας στην επιστολή του ο Ανδρέας Βγενόπουλος υπογραμμίζει ότι «η 5ηΜαΐου θα είναι πάντα για μας μέρα αργίας και μνήμης των συναδέλφων μαςκαι οι οικογένειές τους έχουν γίνει ήδη και δικές μας. Η λάσπη δεν μαςαγγίζει. Η οδύνη μας βαραίνει, αλλά και μας δυναμώνει για τη κρίσιμηπερίοδο που διανύουμε. Αναπάντητο όμως μένει το ερωτηματικό σε ποιαΠολιτεία και σε τι κοινωνία ζούμε επιτέλους».

ZENITH