Skip to main content

Κλειστό το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης

Την αναστολή των εργασιών του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης έως ότου αποκατασταθούν οι ζημιές, που προκλήθηκαν από τη βομβιστική επίθεση της περασμένης Παρασκευής, ανακοίνωσε, με απόφασή του, το υπο
Την αναστολή των εργασιών των υπηρεσιών του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης έως ότου αποκατασταθούν οι ζημιές, που προκλήθηκαν από τη βομβιστική επίθεση της περασμένης Παρασκευής, ανακοίνωσε, με απόφασή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σχετικό αίτημα είχε υποβάλει προηγουμένως η επιτροπή διαχείρισης και λειτουργίας του δικαστικού μεγάρου, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει αύριο στις 11 το πρωί, αναζητώντας -κατ΄ εξαίρεσιν- λύση για όλες εκείνες τις περιπτώσεις, που χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά επείγουσες και ιδιαίτερα εκείνες που συνδέονται άμεσα με τη στέρηση της ελευθερίας.

Τέτοιες περιπτώσεις θεωρούνται, μεταξύ άλλων, η αυτόφωρη διαδικασία, η ανάκριση, οι υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή ή βρίσκονται στο όριο των 18 μηνών της προσωρινής κράτησης.

Όπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή, την οποία συγκροτούν οι προϊστάμενοι Εισαγγελίας Πρωτοδικών και Εφετών, Πρωτοδικείου, Εφετείου, Ειρηνοδικείου, καθώς και οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου και του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, θα εξετάσει το ενδεχόμενο μεταφοράς κάποιων δικαστικών υπηρεσιών -που συνδέονται με τα παραπάνω- σε αίθουσες που δεν έχουν υποστεί ζημιές και θεωρούνται ασφαλείς.

Στη σύσκεψη θα λάβει επίσης μέρος εκπρόσωπος της ΘΕΜΙΔΟΣ Κατασκευαστικής που θα κάνει έναν πρώτο απολογισμό του ύψους των ζημιών και του χρόνου αποκατάστασής τους.

Στο μεταξύ, τα δικαστήρια ήταν σήμερα κλειστά για το κοινό και οι αρχές επέτρεπαν την πρόσβαση μόνο σε αστυνομικούς, που μετέφεραν κρατούμενους. Τα δε Αυτόφωρα διεξάγονταν σε αίθουσα του γειτονικού κτηρίου των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Εξάλλου, σε εξέλιξη είναι οι εργασίες απομάκρυνσης μπάζων και αδρανών υλικών από τους υπόγειους και ισόγειους χώρους του κτηρίου, που επλήγησαν περισσότερο από την ισχυρότατη έκρηξη της βόμβας. Ζημιές διαπιστώθηκαν επίσης στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

Σε τεχνικό έλεγχο για τη στατικότητα του κτηρίου προέβη κλιμάκιο της Πολεοδομίας, που αναμένεται να καταθέσει έκθεση αυτοψίας στις αρμόδιες αρχές.

Το δικαστικό μέγαρο επισκέφθηκε το μεσημέρι ο Γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ, βουλευτής Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος σε δηλώσεις του καταδίκασε το «τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα».

Σε ό,τι αφορά στις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, όπως έγινε γνωστό, αστυνομικοί περισυνέλεξαν από τον τόπο της έκρηξης μία μπαταρία, ένα ρολόι και καλώδια, τα οποία θα εξεταστούν για να διαπιστωθεί η συνδεσμολογία και το είδος της εκρηκτικής ύλης.

ZENITH