Skip to main content

Κλειστός και ο πολωνικός εναέριος χώρος

Το κλείσιμο ολόκληρου του εθνικού εναέριου χώρου της Πολωνίας ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής η εθνική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας. Πιθανότατα αύριο Σάββατο θα είναι κλειστό και το α
Το κλείσιμο ολόκληρου του εθνικού εναέριου χώρου της Πολωνίας ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής η εθνική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας.

Το αεροδρόμιο του Ρζεζόφ ήταν το μοναδικό που λειτουργούσε μέχρι το μεσημέρι, αφού όλα τα υπόλοιπα είχαν κλείσει νωρίτερα. Ωστόσο και αυτό υποχρεώθηκε να κλείσει για τα πολιτικά αεροσκάφη, τουλάχιστον μέχρι τις 22:00, τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας).

Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Γκρεγκόρ Χλέμποβιτζ, επιτρέπεται να πετούν μόνο τα στρατιωτικά, νοσοκομειακά ή αστυνομικά ελικόπτερα που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πτήσεις όψεως.

Σημειώνεται ότι, στην Πολωνία και ειδικότερα στο αεροδρόμιο της Κρακοβίας, αναμένεται να φτάσουν την Κυριακή περίπου 80 ξένες αντιπροσωπείες (μεταξύ αυτών οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ) για να παραστούν στην κηδεία του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και της συζύγου του που σκοτώθηκαν στις 10 Απριλίου σε αεροπορικό δυστύχημα κοντά στο Σμολένσκ της Ρωσίας.

Παράλληλα, οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι πιθανότατα αύριο Σάββατο θα κλείσουν το αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου λόγω της ηφαιστειακής τέφρας που έχει καλύψει μεγάλο μέρος της Ευρώπης προκαλώντας χάος στις αερομεταφορές.

Το αεροδρόμιο Μπολζάνο, επίσης στη βόρεια Ιταλία, που όμως είναι πολύ μικρότερο, θα κλείσει μάλλον αργότερα σήμερα, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Ιταλίας.

Ο εκπρόσωπος δεν έκανε καμία αναφορά για ενδεχόμενο κλείσιμο του Φιουμιτσίνο της Ρώμης, του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Ιταλίας.

Εξάλλου, η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη είναι πιθανό να διαταραχθεί για «αρκετές ημέρες» λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία, σύμφωνα με την ένωση διαχειριστών της εναέριας κυκλοφορίας Canso.

«Οι επιπτώσεις του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας στη Βόρεια Ευρώπη είναι πιθανό να προκαλέσουν διαταραχές στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο για αρκετές ημέρες», ανέφερε η Canso, που εδρεύει στο Χόφντορπ και στην οποία συμμετέχουν οι εταιρείες ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.

«Αυτή η κατάσταση έχει σημαντικές συνέπειες στο σύστημα των αερομεταφορών», δήλωσε ο Γκράχαμ Λέικ, ο γενικός διευθυντής της Canso, σε ανακοίνωση του.

«Η κίνηση θα πρέπει να αναδιοργανωθεί ή να παρεκκλίνει και οι πτήσεις να επαναπρογραμματιστούν, όλα σε μια δυναμική βάση και κάπως απρόβλεπτη» προσθέτει ο κ. Λέικ.

ZENITH