Skip to main content

Κλίμα αμφισβήτησης της ελληνικής παρουσίας στα Βαλκάνια

Ποιοι θέλουν να διαδεχθούν την ελληνική παρουσία στη βαλκανική και να γίνουν Leader.
Την ώρα που κορυφώνεται η συζήτηση για το αν και πότε θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος συγκέντρωσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα από το εξωτερικό αναφέρουν ότι στο επόμενο διάστημα αναμένεται μπαράζ δημοσιευμάτων κι αναλύσεων, με τα οποία θα τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων να διατηρήσουν την ισχυρή τους θέση στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο λόγος είναι προφανής: Η άσκηση ψυχολογικής - κι όχι μόνο - πίεσης, προκειμένου οι ελληνικοί όμιλοι να αδυνατίσουν την παρουσία τους στην περιοχή, η οποία σήμερα είναι κάτι παραπάνω από ισχυρή. Οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Voria.gr επιμένουν ότι αγοραστικό ενδιαφέρον υπάρχει και μάλιστα με ...ονοματεπώνυμο. Για παράδειγμα, για αρκετές ελληνικές θυγατρικές στην περιοχή ενδιαφέρονται τουρκικά συμφέροντα, τα οποία και στο πρόσφατο παρελθόν το είχαν δηλώσει ευθαρσώς. Μόνο που δεν έτυχαν ανταπόκρισης.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι Τούρκοι εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι. Κι άλλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι θα ήθελαν να διαδεχθούν την ελληνική παρουσία στη βαλκανική και να αποκτήσουν τον χαρακτήρα του leader. Το θέμα, ωστόσο, είναι αν οι ελληνικές τράπεζες θα τους κάνουν και το ...χατίρι.

ZENITH