Skip to main content

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ενίσχυση των μπλόκων αποφάσισε το συντονιστικό των αγροτών που συνεδρίασε στη Βέροια, κρίνοντας ως ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης. Oυρές χιλιομέτρων έχουν σχηματίσει
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ενίσχυση των μπλόκων αποφάσισε το συντονιστικό όργανο των αγροτών που συνεδρίασε στη Βέροια, κρίνοντας ως ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης.  Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι από 14 νομούς (εκτός από Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Προμαχώνα).

Οι αγρότες τόνισαν ότι «δεν πρόκειται να προσέλθουμε στο διάλογο με την υπουργό, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα». Αύριο, Τετάρτη, θα ληφθεί απόφαση για το κλείσιμο ή όχι των διοδίων των Μαλγάρων, έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ, ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματίσει τα φορτηγά στο τελωνείο του Προμαχώνα τόσο από την  ελληνική  όσο και από τη Βουλγαρική πλευρά. Παράλληλα, η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης και την Εγνατία Οδό γίνεται μετ΄ εμποδίων. Σε εξέλιξη βρίσκονται και τα μπλόκα σε Βοιωτία και Φθιώτιδα.

Να σημειωθεί πως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους προϊσταμένους των εισαγγελιών εφετών της χώρας στις περιοχές των οποίων υπάρχουν αγροτικές κινητοποιήσεις. Κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες ο κ. Τέντες είπε στους προϊσταμένους των Εισαγγελιών να διενεργούν ελέγχους στα σημεία που συγκεντρώνονται οι αγρότες και μόνο αν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα παρακώλυσης των συγκοινωνιών να ασκούν ποινικές διώξεις.


Ο αυτοκινητόδρομος πάντως Αθηνών - Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστός, καθώς οι αγρότες έχουν στήσει μπλόκα στην Αλαμάνα, το Κάστρο, τη Θήβα και το κόμβο της Νίκαιας.

Κλειστή σε δύο σημεία παραμένει η Εγνατία Οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων. Έτσι έχουν αποκλειστεί από τρακτέρ ο κόμβος των Κερδυλλίων στο νομό Σερρών, αλλά και ο κόμβος της Χρυσούπολης, ενώ αναμένεται και αποκλεισμός της παλιάς εθνικής οδού στο ύψος των Κερδυλλίων.

Κλειστή είναι και η εθνική οδός Θεσσαλονίκη-Σερρών στο ύψος του Στρυμονικού, ενώ αποκλεισμένο είναι και το τελωνείο Προμαχώνα, όπου δεν επιτρέπεται η διέλευση όλων των οχημάτων.

Αποκλεισμένος από τους αγρότες παραμένει ο κόμβος Βογατσικού στην περιοχή της Καστοριάς, όπου οι αγρότες διακόπτουν την κίνηση των οχημάτων, κατά τακτά χρονικά διαστήματα ανά μία ή μισή ώρα. Οι αγρότες κλείνουν περιστασιακά (15.00 - 16.00, 17.00 - 19.00) το δρόμο προς το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας.

Την απόφαση να σταματήσουν από τις 11 το πρωί τη διέλευση και των Ι.Χ. οχημάτων, που έως τώρα περνούσαν ελεύθερα έλαβαν οι αγρότες του νομού Δράμας, που έχουν στήσει το μπλόκο τους στο Τελωνείο Εξοχής –στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Αποκλεισμένα παραμένουν τα τελωνεία Δοϊράνης και Ευζώνων, ενώ λόγω της χιονόπτωσης οι αγρότες του νομού Έβρου ανέστειλαν τον αποκλεισμό του τελωνείου του Ορμενίου που ήταν προγραμματισμένος για σήμερα.

Στα Πράσινα Φανάρια βρίσκονται συγκεντρωμένοι οιαγρότες της Επανομής στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, οι αγρότες τηςΧαλκηδόνας έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον κόμβο Χαλκηδόνας, ενώ αγρότες με τα οχήματα τους βρίσκονται και στα Μάλγαρα.

Την ίδια ώρα όλοι βρίσκονται σε αναμονή της απόφασης που θα λάβουν οι εκπρόσωποί των αγροτών μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους απ’ όλη τη χώρα στη Βέροια, το μεσημέρι.

Η απόφαση για κλείσιμο των τελωνείων έχει προκαλέσει την αντίδραση της Βουλγαρίας, που απειλεί με προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις περιοχές που κλείνουν οι κόμβοι της Εγνατίας Οδού, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών ή από το παλιό οδικό δίκτυο.

ZENITH