Skip to main content

Κοινωνικές επιχειρήσεις κατά της ανεργίας

Το πρόγραμμα που προβλέπει την ίδρυση επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας παρουσίασε η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 260 εκατομμύρια ευρώ.
Δράση για τη μείωση της ανεργίας προωθεί το Υπουργείο Εργασίας, η ηγεσία του οποίου παρουσίασε σήμερα το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι επιχειρήσεις δεν θα διανέμουν κέρδη και τυχόν  οικονομικό πλεόνασμα των εταιριών κοινωνικής οικονομίας πρέπει να επενδυθεί υποχρεωτικά σε επέκταση δραστηριοτήτων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Θα μπορούν να τις ιδρύσουν και να συμμετέχουν ως εταίροι νέοι κάτω 35 ετών, άτομα με αναπηρία, απεξαρτημένοι με χρόνια προβλήματα, πρόσφυγες, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών και άνεργοι κάθε ηλικίας.

Οι νέοι «κοινωνικοί» επιχειρηματίες, που θα αμείβονται με ανώτατο όριο το τριπλάσιο του κατώτατου μισθού, θα μπορούν να λαμβάνουν άτοκα δάνεια με μακρά περίοδο αποπληρωμής, ενώ θα υπάρχει εγγυοδοσία από το κράτος του συνόλου των κεφαλαίων που θα λάβουν από τις τράπεζες.

Στην υλοποίηση του προγράμματος, κόστους 260 εκατομμυρίων ευρώ, θα δοθεί έμφαση σε περιοχές της χώρας με υψηλή ανεργία. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή και θα συζητηθεί το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

ZENITH