Skip to main content

«Κόκκινη γραμμή» για τους ένστολους τα όρια ηλικίας και η μάχιμη πενταετία

Κύμα εξόδου από τα σώματα ασφαλείας προκαλεί ο φόβος από τη σύγχυση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Ήδη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας έχουν υποβλη
Η διατήρηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα σημερινά επίπεδα σε συνδυασμό με το αίτημα να συνεχίσει να αναγνωρίζεται η «μάχιμη» πενταετία για τον προσδιορισμό του χρόνου θεμελίωσης δικαιώματος, αποτελούν δύο από τις «κόκκινες γραμμές» που θέτουν οι υπάλληλοι των σωμάτων ασφαλείας, για το θέμα του ασφαλιστικού.

«Τα σημερινά όρια για τη συνταξιοδότησή μας είναι υπεραρκετά και δεν πρόκειται να δεχθούμε τίποτε άλλο», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) κατά τη διάρκεια των εργασιών του 20ου ετήσιου συνεδρίου της Ομοσπονδίας, που ολοκληρώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Στη γεμάτη με συνδικαλιστές αίθουσα του ξενοδοχείου, στα δυτικά της πόλης όπου και διεξήχθη το συνέδριο, ο κ. Απόστολος Ρίζος συνέστησε ψυχραιμία στους συναδέλφους του, και υπομονή για τουλάχιστον 3-4 μήνες ακόμη, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το ασφαλιστικό.

«Δεν είναι προς το συμφέρον των αστυνομικών να αποχωρήσουν από το Σώμα, γιατί θα χάσουν αρκετά χρήματα», εξήγησε ο ίδιος, με δηλώσεις του στη Voria.gr, και εκτίμησε πως -μετά το τελευταίο νομοθέτημα από το υπουργείο Εργασίας, που προβλέπει ότι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μέσα στο 2010 θα μπορούν να το διατηρήσουν για οποτεδήποτε βγουν στη σύνταξη στο μέλλον- πολλοί από όσους έχουν προβεί σε υποβολή αιτήματος συνταξιοδότησης από το Σώμα, θα διαπιστώσουν ότι δεν τους συμφέρει και θα ανακαλέσουν στο επόμενο διάστημα».

Τα στοιχεία, ωστόσο, είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της Αστυνομίας, Δημήτρης Γεωργαντζής μέχρι στιγμής, εξαιτίας του φόβου που υπάρχει για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, έχουν υποβληθεί ήδη περί τις 2.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης από ένστολους, εκ των οποίων οι 400 από ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΤΕΑΠΑΣΑ, ταξίαρχος Κ. Τσουβαλάς σημείωσε πως αυτή τη στιγμή ο κλάδος πρόνοιας του Ταμείου έχει δεχθεί περί τα 2.300 αιτήματα για πληρωμή του εφάπαξ, τη στιγμή που οι δυνατότητές του σε επίπεδο 12μήνου, του επιτρέπουν την εξυπηρέτηση 1.000 αιτημάτων από τη χωροφυλακή και άλλων 550 από την αστυνομία πόλεων. Το πρόβλημα θα γίνει ιδιαίτερα σοβαρό, ωστόσο, αν οι περίπου 9.500 αστυνομικοί που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα επιχειρήσουν να φύγουν από το επάγγελμα μέχρι και το 2013. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Ταμείου προειδοποίησε πως εάν μέσα στο επόμενο διάστημα δεν ανακοπεί αυτό το ανεξέλεγκτο κύμα φυγής από το Σώμα «θα αρχίσουν προβλήματα στους χρόνους καταβολής». Ανάλογα προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν μετά από 15 – 20 χρόνια και στο κομμάτι που αφορά στην επικουρική σύνταξη, καθώς το ΤΕΑΠΑΣΑ, κατά τον κ. Τσουβαλά, αντιμετωπίζει σοβαρά αναλογιστικά ελλείμματα.

«Μετά την 15ετία τα έξοδα του Ταμείου θα είναι πολύ μεγαλύτερα από τα έσοδα, με συνέπεια, σε ένα βάθος 25-30 χρόνων να τίθεται κίνδυνος αδυναμίας πληρωμής των συντάξεων», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος και διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή για κάθε εργαζόμενο ένστολο αντιστοιχεί ένας συνταξιούχος, μολονότι οι μελέτες δείχνουν ότι η αναλογία έπρεπε να είναι 4 εργαζόμενοι για έναν συνταξιούχο. «Ευτυχώς που η Τρόικα συμφώνησε να επιτρέπονται οι προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας γιατί σε άλλη περίπτωση το πρόβλημα θα ήταν τεράστιο», τόνισε ο Ταξίαρχος και υπογράμμισε ότι σήμερα ο ασφαλισμένος στο ΤΕΑΠΑΣΑ έχει ένα μέσο ασφάλιστρο 60-70 ευρώ το οποίο πληρώνει για 35 χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή ο συνταξιούχος λαμβάνει τα διπλάσια για τουλάχιστον 40 έτη δεδομένου ότι προσμετράται και μια 10ετία μετά το θάνατό του, κατά τη διάρκεια της οποίας η σύζυγός του πληρώνεται τη σύνταξή του.

Στην παρέμβασή του, εξάλλου, ο καθηγητής εργατικού δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, ζήτησε από τους αστυνομικούς να κλείσουν τα αφτιά τους σε όσα λένε οι πολιτικοί και να καταλήξουν με βάση το προσωπικό τους συμφέρον στο πότε θα βγουν στη σύνταξη. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, αναρωτήθηκε «πώς το κράτος βεβαιώνει ότι διασφαλίζει την καταβολή του εφάπαξ; Πού θα βρεθούν τόσα λεφτά; Έχουμε ήδη περίπου 20.000 δικαιούχους που περιμένουν 18 μήνες για να ικανοποιηθεί το αίτημά τους και εντός του 2010 θα προστεθούν άλλοι 40.000 που θα το ζητήσουν».

Με αφορμή το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Τρόικα, ο καθηγητής είπε ότι «τα ζητήματα του κοινωνικού κράτους θα βρίσκονται διαρκώς σε έναν κακό κύκλο περιορισμού και αποδόμησης», ενώ για το θέμα της διαδοχικής ασφάλισης τόνισε πως έρχεται ρύθμιση,  η οποία θα είναι ελάχιστα δικαιότερη από την ισχύουσα.


ZENITH