Skip to main content

Κόκκινη γραμμή ο 13ος και ο 14ος μισθός για το ΕΚΘ

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με νέες απεργίες και συλλαλητήρια, μετά τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς και την πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 5 Μαΐου, θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι κ
Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με νέες απεργίες και συλλαλητήρια, μετά τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς και την πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 5 Μαΐου, θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι κι οι συνδικαλιστές για να απαντήσουν «στη βάρβαρη επίθεση που γίνεται στα δικαιώματα των εργαζομένων και της κοινωνίας από την τρόϊκα».

«Ο αγώνας της εργατικής τάξης είναι δύσκολος με βάθος και με μάκρος», είπε λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκη, Ν. Γιαννόπουλος, αναφορικά με τα νέα σκληρά μέτρα που θα επιβληθούν με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, αποκαλύπτοντας πως μετά την απεργία της ερχόμενης Τετάρτη η εκτελεστική γραμματεία της ΓΣΕΕ θα συνεδριάσει για να αποφασίσει νέες απεργίες. Μάλιστα σε αποστροφή του λόγου του ανέφερε την 12η Μαΐου, ως ημέρα κινητοποιήσεων, αλλά στη συνέχεια αρκέστηκε να τονίσει ότι θα υπάρξει κλιμάκωση του αγώνα σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν μόλις αποφασιστούν.

Σε κοινή συνέντευξη του ΕΚΘ με την ΕΔΟΘ, ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε πως η κρίση έχει χτυπήσει την παγκόσμια κοινότητα και χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να καταλυθούν κατακτήσεις των εργαζομένων. «Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πιο τραγική», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποκύπτει στους εκβιασμούς των αγορών και της τρόϊκας, της ΕΕ, της ΕΚΤ, και του ΔΝΤ. «Προσπαθούν να μας περάσουν την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε ο ίδιος και υποστήριξε πως η φετινή Πρωτομαγιά θα αποτελέσει απαρχή για νέους συνδικαλιστικούς αγώνες. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΕΚΘ θύμισε τις διαφωνίες των συνδικαλιστών για τις περικοπές στο δημόσιο τομέα και τράβηξε κόκκινη γραμμή για πιθανή επέκτασή τους και στον ιδιωτικό, με το επιχείρημα ότι το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα δεν ευθύνεται για την ακρίβεια και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

«Η χώρα μας είναι στους τελευταίους από άποψη μισθών, όταν η Ιρλανδία μετά τη μείωση κατά 20% των αποδοχών, συνεχίζει να έχει μισθούς 2.200 ευρώ», υποστήριξε, ενώ χαρακτήρισε μεγάλη πληγή για την κοινωνική ασφάλιση τη «μαύρη εργασία». Έφερε, δε, ως παράδειγμα ελέγχους αρμόδιας υπηρεσίας του δημοσίου σε 1.000 επιχειρήσεις, από τους οποίους προέκυψε ότι υπήρχαν 683 άτομα που απασχολούνταν χωρίς να είναι δηλωμένα. «Τι κάνει η πολιτεία για να χτυπήσει τη μαύρη εργασία;», διερωτήθηκε κι εκτίμησε ότι στους ελέγχους που συνεχίζονται τον Απρίλιο τα αποτελέσματα θα είναι το ίδιο απογοητευτικά.

Περαιτέρω χαρακτήρισε αίσχος την επιβολή του ΛΑΦΚΑ για όλους τους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ μηνιαίως, αντιτάχθηκε στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και της αύξησης του ποσοστού των απολύσεων και αφού μίλησε για κούφια λόγια και λάθος πολιτική, ζήτησε να πληρώσουν οι τράπεζες και το κεφάλαιο το «λογαριασμό» για τα προβλήματα της εθνικής οικονομίας και όχι οι συνήθεις ύποπτοι εργαζόμενοι.

Για βάρβαρη επίθεση κατά των εργατικών δικαιωμάτων, αλλά και της κοινωνίας από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., καθώς και για ενοχοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΕΔΟΘ, Γ. Νεδελκόπουλος, προειδοποιώντας πως «η αρρώστια που έχει χτυπήσει το δημόσιο τομέα, πάει να εξαπλωθεί και στον ιδιωτικό».

Οι εκπρόσωποι των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων γνωστοποίησαν πως θα πραγματοποιήσουν κοινή συγκέντρωση την Πρωτομαγιά και κάλεσαν τους εργαζόμενους να στείλουν δυναμικό μήνυμα προς όσους ετοιμάζουν τα νέα δημοσιονομικά μέτρα.

ZENITH