Skip to main content

«Κόκκινη γραμμή το δημόσιο συμφέρον της χώρας»

«Την κοινωνική συνοχή δεν την διαπραγματευόμαστε», διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής σχετικά με την προσφυγή στο ΔΝΤ και τους όρους που αναμένεται να θέσει.
«Την κοινωνική συνοχή δεν την διαπραγματευόμαστε», διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής σχετικά με την προσφυγή στο ΔΝΤ και τους όρους που αναμένεται να θέσει.

«Η μόνη κόκκινη γραμμή είναι το δημόσιο συμφέρον της χώρας», συμπλήρωσε και τόνισε ότι αυτό ακριβώς προασπίζει η κυβέρνηση με τους όρους που θα συζητήσει και με την προετοιμασία που κάνει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι είναι «αδόκιμο» και «ίσως παραπλανητικό» να συγκρίνουμε την Ελλάδα με τις άλλες χώρες που προσέφυγαν στο ΔΝΤ και μάλιστα όχι μέσω ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Εξήγησε ότι έχουμε μια χώρα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ανάγκες και μηχανισμούς και κυρίως μια κυβέρνηση που προτού προσφύγει σε οποιοδήποτε μηχανισμό έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις.

«Συνεπώς δε θα κληθούμε να πάρουμε μέτρα από εδώ και πέρα, εάν ενεργοποιήσουμε το μηχανισμό», πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής και σημείωσε ότι για το 2010 τα μέτρα και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί είναι αρκετά και ότι για το 2011 και 2012, καθότι είναι τριετές το Πρόγραμμα Σταθερότητα και Ανάπτυξης, θα εξειδικευτούν περαιτέρω αποφάσεις, όταν χρειαστεί.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τουλάχιστον αφελή τη θεώρηση ότι η κυβέρνηση έβαλε στη συζήτηση το ΔΝΤ και άρα ότι γι’ αυτό μπήκε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

«Αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός ήταν να απαριθμήσει τις δυνατότητες δανεισμού της χώρας μας», τόνισε ο κ. Πεταλωτής και σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί σοβαρά σήμερα ότι βάλαμε εμείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ΔΝΤ».

«Εάν δεν υπήρχε αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός θα είχαμε χρεοκοπήσει ή θα είχαμε πάει στο ΔΝΤ αμιγώς, πολύ πριν απ’ ό,τι συζητάμε σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Πεταλωτής απέκλεισε κατηγορηματικά ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης του χρέους και επιστροφής στη δραχμή.

«Οι αστυνομικές αρχές εργάζονται αθόρυβα και αποτελεσματικά»

Αναφερθείς στον εντοπισμό γιάφκας στην Κυψέλη, όπου βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι αστυνομικές αρχές εργάζονται αθόρυβα και αποτελεσματικά, για την εξάρθρωση του εγκληματικού φαινομένου της τρομοκρατίας στη χώρα.

«Επιτέλους μπαίνει τάξη στον τομέα των προμηθειών»

Αναφερθείς στις εξαγγελίες της υπουργού Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι «επιτέλους μπαίνει τάξη στον τομέα των προμηθειών με μια σειρά κινήσεων, όπως δημιουργία πρατηρίου τιμών για τα υλικά που προμηθεύονται τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και η καθιέρωση υποχρέωσης πλέον των ιδιωτικών νοσοκομείων να διατηρούν φαρμακείο με μικρότερη επιβάρυνση στα ασφαλιστικά ταμεία». Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής αναφέρθηκε στην κατάργηση του Π. Δ. που ήρθε «αιφνιδιαστικά» λίγες μέρες πριν τις εκλογές και έδινε την ευκαιρία να ιδρύονται και να λειτουργούν ανεξέλεγκτα διαγνωστικά κέντρα και μάλιστα χωρίς ποσοστό ιατρικής συμμετοχής.


O κ. Βγενόπουλος δεν προσκόμισε ποσό για το δάσος στη Σάμο

«Ο κ. Ν. Σηφουνάκης διευκρινίζει ότι δέχτηκε τον κ. Α. Βγενόπουλο στις πυρκαγιές της Σάμου, συνοδευόμενο από δημοσιογράφους και τηλεοπτικές κάμερες και τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Ο κ. Βγενόπουλος ενημέρωσε τον κ. Σηφουνάκη ότι προτίθεται να βοηθήσει με ένα ποσό, το οποίο ουδέποτε προσκόμισε».

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει αναφορές του κ. Α. Βγενόπουλου για την κυβέρνηση, τον αντιπρόεδρο της κ. Θ. Πάγκαλο και τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ν. Σηφουνάκη.

Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι ο κ. Βγενόπουλος δεν προσκόμισε κανένα παραστατικό στον υφυπουργό και ότι «από εκεί και πέρα εάν παρέδωσε αυτό το ποσό σε άλλους φορείς είναι άλλο ζήτημα».

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα κινηθεί εναντίον του επιχειρηματία, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «κατά την κρίση θα υπάρχει και η ανάλογη ενέργεια».

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του κ. Α. Βγενόπουλου για «αστοχίες» της κυβέρνησης, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν συμμεριζόμαστε αυτές τις κρίσεις και μάλιστα όταν έχουν μια χροιά μιας πολιτικής που δεν μας αφορά».

Συμπλήρωσε δε ότι ο κ. Βγενόπουλος είναι ένας επιχειρηματίας που, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, δικαιούται να κάνει κρίση στα πλαίσια του δικαιώματος των πολιτών.

Για το αν η κυβέρνηση βλέπει κάποια «σκοπιμότητα» πίσω από τις δηλώσεις του επιχειρηματία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «δεν ασχολούμαστε με τις σκοπιμότητες των κρίσεων του κάθε Έλληνα πολίτη, ο καθένας κάνει για τους δικούς του λόγους».

«Εγκύκλιο στις προξενικές αρχές για τους εγκλωβισμένους σε αεροδρόμια Έλληνες πολίτες»

Η χώρα ακολουθεί την κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για το θέμα του ηφαιστειακού νέφους, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση έχει λάβει κάποια μέτρα.

Ο κ. Πεταλωτής εξήγησε ότι υπάρχουν κανόνες που έχουν τεθεί. Ανέφερε ότι καθορίζεται μια περιορισμένη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, κάθε 6 ώρες, με επικυρωμένα στοιχεία από τους δορυφόρους, καθώς επίσης και ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει αποστείλει άμεσα εγκύκλιο σε όλες τις προξενικές αρχές και στο εξωτερικό, ώστε να παρακολουθούν και να συνδράμουν όλες τις περιπτώσεις Ελλήνων πολιτών που είναι εγκλωβισμένοι σε αεροδρόμια, κυρίως του εξωτερικού.

ZENITH