Skip to main content

Κοκκόρης: Η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος

Άρθρο του υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Α΄Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Κοκκόρη για το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας.

του Παναγιώτη Κοκκόρη*

Κανείς δεν αμφιβάλει ότι ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας είχε την ανάγκη μιας τολμηρής και σε βάθος μεταρρύθμισης.

Τούτη η κοινή άποψη, αποτέλεσε και για εμάς που βρεθήκαμε σε θέση ευθύνης, την αφετηρία και το όραμα, να προχωρήσουμε σε δράσεις που θα έδιναν ευελιξία τόσο στην γενικότερη λειτουργία του όσο και στην άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών.

Οι δράσεις μας:

  • Κωδικοποιήσαμε και απλοποιήσαμε την ασφαλιστική νομοθεσία, η οποία αποτελούσε πηγή στρεβλώσεων, αδικιών και διαρκούς ταλαιπωρίας για ασφαλισμένους, συνταξιούχους και Ταμεία.
     
  • Προχωρήσαμε σε ευρύ πρόγραμμα συστεγάσεων υπηρεσιών των ασφαλιστικών φορέων, μειώνοντας ήδη την ετήσια δαπάνη για ενοίκια κατά περίπου 40%.   
     
  • Δημιουργήσαμε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) με το οποίο επιβάλλονται για όλα τα ταμεία ενιαίοι κανόνες είσπραξης και με στόχο να ενισχύσουμε την εισπρακτική ικανότητα του ασφαλιστικού συστήματος,
     
  • Δρομολογήσαμε ένα πρότυπο μοντέλο ενιαίας είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών εσόδων μέσω των εφοριών της χώρας. Η είσπραξη των εισφορών γίνεται με οργανωμένο και αποτελεσματικό τρόπο
     
  • Προσφέραμε την δυνατότητα της ευνοϊκής ρύθμισης του ν.4152/2013 για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία επιβραβεύει τους συνεπείς. Η ρύθμιση έφερε ευνοϊκά αποτελέσματα, καθώς μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου είχαν εκδοθεί 169.336 αποφάσεις υπαγωγής για συνολικό ποσό 1.741.026.141,29 ευρώ εκ των οποίων το πόσο του 1.001.637.216,82 ευρώ ρυθμίστηκε στο πλαίσιο της τελευταίας ρύθμισης. Συνολικά, από τις ρυθμίσεις έχουν εισπραχθεί 476.999.425,19 εκ ευρώ.
     
  • Βελτιώσαμε την καθημερινότητα των φορολογουμένων και συνταξιούχων, δίνοντάς τους την δυνατότητα να βλέπουν προπληρωμένες τις ηλεκτρονικές φορολογικές τους δηλώσεις, αποφεύγοντας την μετάβαση και αναμονή τους στα ταμεία και στις εφορίες.
     
  • Καταργήσαμε την θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας για 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους και τα έμμεσα μέλη τους, με αποτέλεσμα να σταματήσουν ένα εκατομμύριο επισκέψεις ετησίως στα ασφαλιστικά ταμεία.
     
  • Αλλάξαμε  την στεγαστική πολιτική και αξιοποιούμε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Εργασίας μέσω της πληροφοριακής βάσης «ΕΣΤΙΑ».


Το έργο μας στον ασφαλιστικό τομέα περιλαμβάνει ένα πακέτο καινοτόμων, αποτελεσματικών και ρηξικέλευθων παρεμβάσεων που στοχεύουν στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.  

Κυρίως όμως αντιμετωπίζουν με κατανόηση και ευαισθησία τις ανάγκες των ασφαλισμένων αναδεικνύοντας το μέλημα μας για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, για μια κοινωνία δίκαιη και αλληλέγγυα.

*Ο Παναγιώτης Κοκκόρης είναι υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία

ZENITH