Skip to main content

Κοκκόρης: Όταν χρειάζεται χτυπάω με το χέρι το τραπέζι

Η καταπολέμηση της ανεργίας, που πλήττει τη Θεσσαλονίκη αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τον υποψήφιο της ΝΔ στην Α΄περιφέρεια Θεσσαλονίκης και πρώην γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κοκκόρη.

Η καταπολέμηση της ανεργίας, που πλήττει τη Θεσσαλονίκη αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τον υποψήφιο της ΝΔ στην Α΄περιφέρεια Θεσσαλονίκης και πρώην γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κοκκόρη. Σε συνέντευξή του* ο ίδιος τονίζει ότι καινοτόμες και τολμηρές παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν και στον τομέα των υποδομών στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους ανθρώπους με τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Πώς βίωσαν την προεκλογική περίοδο οι πολίτες, τους οποίους συναντήσατε στους σταθμούς της περιοδεία σας;

Δε θα σας κρύψω πως υπάρχει πικρία και θυμός στον κόσμο που συνάντησα στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, κάτι απολύτως κατανοητό σε μία εποχή κρίσης αξιών και οικονομικής δυσπραγίας. Πικρία και θυμός –δικαιολογημένα- για τις θυσίες που έπρεπε να κάνουν.
Θα πρέπει να ξέρουν όμως ότι οι θυσίες τους είχαν αποτέλεσμα.
Θυμηθείτε ότι πριν 2,5 χρόνια αρχίσαμε ένα πολύ κρίσιμο αγώνα, να σώσουμε τη χώρα από την οικονομική καταστροφή. Βρισκόμασταν στο χείλος του γκρεμού. Μέσα σε αυτούς τους 30 μήνες καταφέραμε, όσα δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες. Για το συνταξιοδοτικό, την υγεία, το ασφαλιστικό.
Καταφέραμε -χτυπώντας όταν χρειάστηκε- το χέρι στο τραπέζι να αναστρέψουμε την αρνητική πορεία της οικονομίας μας. Και σήμερα εμείς και τα παιδιά μας, βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον.
Δώσαμε μάχη για να ανατρέψουμε το παράλογο σε αυτή τη χώρα και να επιβάλλουμε την λογική και το αυτονόητο. Μπορεί να μοιάζει απλό, αλλά είναι ένα τεράστιο βήμα που καταφέραμε να πετύχουμε.

  • Σε πρώτη φάση δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα σταθερότητας για τους μισθούς και τις συντάξεις που δίνει την αίσθηση ασφάλειας στους πολίτες.
  • Σε δεύτερη φάση σχεδιάζουμε και δημιουργούμε τις συνθήκες για την ανάπτυξη που θα μας βγάλουν από την ύφεση και θα μας οδηγήσουν σε μέρες καλύτερες από εκείνες που ζήσαμε πριν την κρίση.

Αυτή η πορεία δυστυχώς διακόπηκε προσωρινά με ευθύνη της αντιπολίτευσης λόγω των πρόωρων εκλογών. Μετεκλογικά -και εφόσον το εκλογικό σώμα μας το επιτρέψει- θα ολοκληρώσουμε το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα, για μία Ελλάδα ανθρώπινη με ευρωπαϊκή προοπτική.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας αν εκλεγείτε στην Α’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης;

Όλοι ξέρουμε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, είναι η ανεργία. Ένα κοινωνικό πρόβλημα που όταν το εξυγιάνουμε και το αντιμετωπίσουμε θα λυθεί σειρά άλλων ζητημάτων.
Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε το μέλλον διαφορετικά. Κι αυτό θα γίνει γιατί έχει προγραμματιστεί η πορεία για την έξοδο από αυτή τη δύσκολη περίοδο. Αρκεί να δοθεί η ευκαιρία σε ανθρώπους ικανούς, με πείρα και γνώσεις που αποδεδειγμένα έχουν βρει λύσεις.
Καινοτόμες και τολμηρές παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν και στον τομέα των υποδομών στη Θεσσαλονίκη, στην καθημερινότητα Θεσσαλονικέων και επισκεπτών. Ενδεικτικά αναφέρω τις τραγικές καθυστερήσεις στο Μετρό, ένα έργο που πρέπει να προχωρήσει πάσει θυσία.
Επίσης θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στους ανθρώπους με τις μεγαλύτερες ανάγκες. Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων καταφέραμε να θεσμοθετήσουμε για πρώτη φορά, από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, την εφάπαξ εκτίμηση 43 μόνιμων αναπηριών από τα ΚΕΠΑ. Με την ίδια ευαισθησία και το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα συνεχίσουν οι άνθρωποι αυτοί να αποτελούν προτεραιότητα.

Οι υποσχέσεις σας για μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση της φορολογίας εισοδημάτων και επιχειρήσεων μήπως είναι απλά προεκλογικές εξαγγελίες;

Θα σας αναφέρω επιγραμματικά ορισμένες πρωτοβουλίες των τελευταίων 2,5 ετών, που πήραμε στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και μπορείτε να κρίνετε εσείς αν ήταν… προεκλογικές εξαγγελίες:

  • Το  ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που αποτελεί πλέον θεσμό και για την χώρα μας. Εφαρμόζεται αρχικά σε 13 δήμους κι εντός του 2015 θα εφαρμοστεί καθολικά σε όλη τη χώρα.
  • Την καταβολή για πρώτη φορά οικογενειακών επιδομάτων  ακόμη και σε οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά.
  • Για πρώτη φορά από τη σύσταση του κράτους θεσπίσαμε ειδικό κατάλογο με 43 ασθένειες, βαριάς και μη αναστρέψιμης αναπηρίας για τις οποίες δεν απαιτείται πλέον καμία επανεξέταση.
  • Την ενίσχυση του τομέα κοινωνικής προστασίας, με την παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης σε ανέργους, ανασφάλιστους υπερήλικες καθώς και σε άτομα που στερούνται ασφαλιστικής ικανότητας.


Να σας θυμίσω επίσης:

  • το πρόγραμμα συστεγάσεων υπηρεσιών των ασφαλιστικών φορέων, που ήδη μείωσε την ετήσια δαπάνη για ενοίκια κατά περίπου 40%.  
  • Τη δυνατότητα της ευνοϊκής ρύθμισης του Ν.4152/2013 για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εσείς θεωρείτε τα παραπάνω προεκλογικές εξαγγελίες;

Όχι βέβαια… Είναι μία σειρά πρωτοβουλιών, που επαναλαμβάνω υλοποιήθηκαν μέσα σε μόλις 2,5 χρόνια. Δεν παρασυρθήκαμε από το λαϊκισμό, φερθήκαμε υπεύθυνα και χτυπήσαμε στη ρίζα τους προβλήματα δεκαετιών…
Από την άλλη μεριά η ελληνική οικονομία ορθοπόδησε και μπήκαμε σε τροχιά ανάπτυξης μετά από πολλά χρόνια οικονομικής δυσπραγίας.

Γιατί να ψηφίσει κάποιος τον Παναγιώτη Κοκκόρη;

Μου ζητάτε να μιλήσω για μένα και γιαυτό θα μιλήσω από καρδιάς… Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με τα κοινά η σχέση μου με τους συμπολίτες μου στηριζόταν στην αλήθεια, την αξιοπιστία, τη σοβαρότητα και το ήθος. Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά παρέμεινα πιστός στις αρχές μου, στις αξίες και στα ιδανικά δεν έβλεπα ποτέ μέσα από κομματικές παρωπίδες, αλλά δεν πέταξα ποτέ την ασπίδα στο χώμα και έδωσα πάντα μάχες για τα πιστεύω μου.
Αυτό κάνω και τώρα… Σε αυτές τις εκλογές από τις οποίες κρίνεται η πορεία και το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.
Ακολουθώ τα ελατήρια, τα κίνητρα που με οδήγησαν στην απόφαση να είμαι και πάλι υποψήφιος: η διάθεση μου να προσφέρω στην κοινωνία, στους συμπολίτες μου και στην πατρίδα.

Τον Παναγιώτη Κοκκόρη τον ξέρετε και σας ξέρει:

  • δεν στηρίχθηκε ποτέ σε ξένα δεκανίκια, αλλά μόνο στις δικές του δυνάμεις
  • είναι τεχνοκράτης και αξιολογήθηκε σε θέση ευθύνης στον ιδιαίτερα νευραλγικό και ευαίσθητο τομέα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων
  • δηλώνει πάντα παρών, δεν το βάζει κάτω και ξέρει να αγωνίζεται
  • αν χρειαστεί ξέρει να χτυπάει και το χέρι στο τραπέζι
  • αγαπάει την Θεσσαλονίκη και την πατρίδα του
  • δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και έχει πάντα την πόρτα ανοιχτή στους συμπολίτες του
  • είναι ένας από ΣΑΣ

 

*Μέρος της συνέντευξης δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Metrosport

ZENITH