Skip to main content

Κομισιόν: Επαρκώς περιεκτική η λίστα

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης ελήφθη εγκαίρως και είναι επαρκώς περιεκτική, ώστε να αποτελέσει σημείο εκκίνησης, λέει η Κομισιόν.

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων που εισηγείται η Ελλάδα προς τους εταίρους εστάλη τα μεσάνυχτα προς σε Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι χθες το βράδυ, γύρω στα μεσάνυχτα, έλαβε επιστολή με μια πρώτη δέσμη μεταρρυθμίσεων από τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη.

Η λίστα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να λάβει παράταση τεσσάρων μηνών στη χρηματοδότηση της χώρας έφθασε «εγκαίρως» στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Κατά την άποψη της Επιτροπής, αυτή η λίστα είναι επαρκώς περιεκτική ώστε να αποτελέσει αποδεκτό σημείο εκκίνησης για μία επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δήλωσε η πηγή. Ανέφερε επίσης ότι «είμαστε ιδιαιτέρως ενθαρρυμένοι από την ισχυρή δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς».

«Η λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης ελήφθη εγκαίρως», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Την έγκαιρη λήψη της λίστας επιβεβαίωσε μέσω twitter και η αναπληρώτριά του Μίνα Αντρέεβα.

Το Euroworking Group θα συνεδριάσει και θα εισηγηθεί στο Eurogroup, το οποίο στη συνέχεια θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το απόγευμα, επί των ελληνικών προτάσεων. Της επιστολής αυτής, προηγήθηκε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων της Επιτροπής και των άλλων θεσμών, αναφέρουν πηγές της Κομισιόν.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι περαιτέρω εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να κατατεθεί και να συμφωνηθεί πριν από τα τέλη Απριλίου σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Ευρωομάδας της περασμένης εβδομάδας. Υπογραμμίζουν επίσης ότι η αποφασιστική και άμεση εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις αποτελούν κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τι περιλαμβάνει η λίστα των μεταρρυθμίσεων:

Η λίστα μεταρρυθμίσεων που εισηγείται η Αθήνα προς τους εταίρους βασίζεται στον πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Στο κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνεται ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Συγκεκριμένα,

  • Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας (έως την ποσότητα των 1200 Kwh το τετράμηνο ανά οικογένεια).
  • Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.
  • Δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό έως μηδενισμό της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.
  • Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης (με στόχο σε πρώτη φάση 25.000 διαμερίσματα).
  • Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων με αποκατάσταση της 13ης σύνταξης σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ.
  • Ειδική κάρτα ετήσιας διάρκειας μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς με μειωμένη συμμετοχή για μακροχρόνια άνεργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Η λίστα περιλαμβάνει επίσης, μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων, καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως δίκαιο φορολογικό σύστημα, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαπλοκής και της διαφθοράς, πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό) και ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα -μείωση της γραφειοκρατίας.

Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις. Τέλος δεν γίνεται αναφορά  σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.

Πάντως δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη τι θα ισχύσει με την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, την «νέα σεισάχθεια» και με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους.

ZENITH