Skip to main content

Κονδύλια 100 εκατ. ευρώ ξαναβάζουν στις ράγες το Μετρό

Κονδύλια ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να αποδεσμευτούν στις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση των εργασιών κατασκευής του με
Κονδύλια ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να αποδεσμευτούν στις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση των εργασιών κατασκευής του μετρό της Θεσσαλονίκης. Για το όλο θέμα υπάρχει σχετική συνεννόηση μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος φέρεται να έχει εγγυηθεί την απρόσκοπτη συνέχιση δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ώστε να διασφαλιστεί η εθνική συμμετοχή και για να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, όσον αφορά στην απορρόφηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.

Τη σχετική συνεννόηση επιβεβαιώνει κι ο υφυπουργός Υποδομών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος όταν ερωτάται τονίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα χρηματοδότησης του έργου. Παρόλα αυτά, όμως, όταν μπαίνει το ζήτημα της ολοκλήρωσης του έργου αποφεύγει να δεσμευτεί ακόμη και για το έτος 2014, μολονότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήταν κατά περίπου δύο χρόνια νωρίτερα από αυτή την ημερομηνία.

Στο έργο πάντως, αυτή τη στιγμή παρατηρείται μια καθυστέρηση η οποία έχει ακινητοποιήσει τους δύο μετροπόντικες. Στην τελευταία επίσκεψή του στο εργοτάξιο, ο κ. Μαγκριώτης, καθώς και η γ. γ. του υπουργείου Πολιτισμού, κ. Λ. Μενδώνη, είχαν επισημάνει ότι «οι όποιες αρρυθμίες υπήρξαν, μπορούν να διορθωθούν με  καλό συντονισμό του υπουργείου και των αρχαιολογικών υπηρεσιών». Ανακοίνωσαν τη σύσταση άτυπου οργάνου, υπό τον κ. Μαγκριώτη και με συμμετοχή γενικών γραμματέων των υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού, το οποίο θα συνεδριάζει κάθε 15 ημέρες, ώστε να επιλύει, προβλήματα που θα προκύπτουν. Όσον αφορά στις αδυναμίες που καταγράφηκαν στη διοίκηση του έργου από την Αθήνα, σημειώνεται ότι επίκειται μεταφορά, τόσο της διοίκησης όσο και της εποπτείας του Μετρό στη Θεσσαλονίκη.

ZENITH