Skip to main content

Κοντά σε πυρηνικό αφοπλισμό ΗΠΑ και Ρωσία

Αισιόδοξοι δηλώνουν Ομπάμα και Μεντβέντφ για επίτευξη συμφωνίας που θα προβλέπει τον πυρηνικό αφοπλισμό των δύο χωρών, τονίζοντας όμως πως μένουν να ρυθμιστούν τεχνικές λεπτομέρειες
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ρώσος ομολογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσαν σήμερα ότι βρίσκονται «αρκετά κοντά» σε μια συμφωνία για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο θα πρέπει όμως να ρυθμιστούν οι «τεχνικές λεπτομέρειες».
«Είμαστε αρκετά κοντά σε μια συμφωνία», δήλωσε ο Ομπάμα κατά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον ρώσο ομολογό του, στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής της Κοπεγχάγης. Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Μεντβέντεφ, «έναν πολύ αποτελεσματικό εταίρο», ενώ Αμερικανοί και Ρώσοι διαπραγματεύονται εδώ και μήνες για να βρεθεί μια συμβιβαστική συμφωνία για τον πυρηνικό αφοπλισμό που θα πρέπει να διαδεχθεί τη Συνθήκη START που εκπνέει στις αρχές Δεκεμβρίου. «Υπάρχουν ακόμα κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες, σε ένα κείμενο τέτοιας σημασίας θα πρέπει να οριστικοποιηθούν», αποφάνθηκε ο ρώσος Πρόεδρος. «Ελπίζω ότι θα το κάνουμε αρκετά γρήγορα», είπε.

ZENITH