Skip to main content

Κοντά στα 4 δισ. ευρώ οι εκτιμήσεις για τις εκροές τον Ιανουάριο

Οι αντοχές του συστήματος είναι οριακές και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες βρίσκονται προ του ELA.

Στα 4 δισ ευρώ υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν οι εκροές από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τον Ιανουάριο.

Την εκτίμηση αυτή μας κάνουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη, τα οποία υποστηρίζουν ότι οι εκροές θα κινηούν σε επίπεδα λίγο μεγαλύτερα από εκείνεες του Δεκεμβρίου.

Οι αντοχές του συστήματος είναι πλέον οριακές, καθώς 7 δισ. ευρώ, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι πολλά, ενώ κοινή είναι η εκτίμηση ότι και οι τέσσερις θα προσφύγουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό έκτακτης ανάγκης (ELA) άμεσα.

Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί ως προς την υπάρχουσα ρευστότητα, το γεγονός ότι  - όπως πληροφορούμαστε - ακόμα και η τελευταία έκδοση των εντόκων γραμματίων καλύφθηκε με δυσκολία.

Στο μεταξύ, πανωλεθρία έχουν υποστεί οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων, των ελληνικών επιχειρήσεων. Ακολουθώντας την γενικότερη εικόνα της αγοράς ομολόγων, οι αποδόσεις τους έχουν εκτοξευθεί πάνω από το 10%, καθιστώντας την αναχρηματοδότηση μέσω της συγκεκριμένης οδού απαγορευτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 5ετές ομόλογο με το οποίο η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές τον Απρίλιο του 2014 και είχε εκδοθεί με επιτόκιο 4,75% εκτοξεύθηκε πάνω από το 10%, ενώ το 3ετές του Ιούλιου με κουπόνι 3,4%, εκτοξεύθηκε άνω του 11%. Ανάλογη είναι η εικόνα για το σύνολο των ελληνικών εκδόσεων, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση...

ZENITH