Skip to main content

Κοντονής: Βαφτίσαμε την αυτονομία, αυτοδιοίκητο

Για την αντιμετώπιση της βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο μίλησε ο Σταύρος Κοντονής.
Στο ραδιοφωνικό σταθμό «Sport24» μίλησε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, για την αντιμετώπιση της βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
 
Αναλυτικά οι δηλώσεις:
 
Για τις δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών στο ελληνικό πρωτάθλημα: 
 
"Σε πρώτη φάση θέλαμε να κερδίσουμε χρόνο, ούτως ώστε σε ένα καθεστώς φαινομενικής ηρεμίας να μπορέσει η κυβέρνηση να φέρει ένα αθλητικό νομοσχέδιο, για να πάρει τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας. Το πρόβλημα αυτό δεν πρόκειται να λυθεί σε μία ημέρα. 
 
Είναι ένα κοινωνικό θέμα που απλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χρειάζονται μέτρα προληπτικά και όχι μόνο κατασταλτικά και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με σύνεση, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Σε αυτή τη φάση εστιάζουμε κυρίως στη βία, και αυτό θα το δείτε στο μίνι αθλητικό νομοσχέδιο, για να μην μπουν τα νεαρά παιδιά και οι οικογένειές τους στο φαύλο κύκλο της καταστροφής και της αλληλοεξόντωσης. 
 
Γνωρίζουμε καλά ότι η αναξιοκρατία, η ανισονομία, η ευνοιοκρατία και η διαπλοκή ενδημούν στον ελληνικό αθλητικό. Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων πίστευα ότι θα είχα το χρόνο, μαζί με τους συνεργάτες μου, για να φέρω προς ψήφιση στη Βουλή ένα πλήρες αθλητικό νομοσχέδιο. Ωστόσο, οι εξελίξεις με έπεισαν ότι δεν είχα την πολυτέλεια του χρόνου, καθώς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε άμεσα ζητήματα που γεννούν περαιτέρω παθογένειες".
 
Για τις συναντήσεις με UEFA και FIFA: 
 
"Είχαμε εντοπίσει τα βαθύτερα αίτια των προβλημάτων του αθλητισμού και πρωτίστως θέλαμε να ενημερώσουμε τις διεθνείς ομοσπονδίες για τις προθέσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτών παθογενειών, αντλώντας σύνεση για αυτό που θέλαμε να κάνουμε. Εμείς ζητάμε από τη FIFA και την UEFA να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Διότι ποια είναι η θέση τους; Αυτή του παρατηρητή; Έχουν την τεχνογνωσία και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. 
 
Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τις διατάξεις του Συντάγματος να ελέγχει τα ζητήματα του αθλητισμού. Αλλά, άλλο είναι το αυτοδιοίκητο, άλλο είναι η αυτονομία, όταν κάποιοι δε θέλουν να ελέγχονται. Αυτοδιοίκητο υπάρχει στα Πανεπιστήμια, τους Δήμους και τις Περιφέρειες, αλλά κανένας δεν μπορεί να διανοηθεί ότι όλα αυτά δεν εποπτεύονται από το κράτος.
 
Έχουμε βαφτίσει την αυτονομία, αυτοδιοίκητο σε ένα χώρο που είναι θύλακας για την ελληνική έννομη τάξη. Αυτό το εξήγησα και στις διεθνείς ομοσπονδίες, αλλά και την Ε.Π.Ο. και για αυτό δεν φτάσαμε σε καταρχήν διαφωνία, αλλά μέχρι τις 30 Μαρτίου θα έχει φτιαχτεί μία ομάδα εργασίας για να επεξεργαστεί τις προτάσεις, με καταληκτική ημερομηνία την 30η Απριλίου και θα μας οδηγήσει σε συμφωνία για το τι ακριβώς πρέπει να γίνει μέσα στα περιθώρια του νόμου. Τότε η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλίες και θα νομοθετήσει".
 
Για το αν η διαπλοκή γεννά τη βία και την ανακοίνωση της Θύρας 13: 
 
"Η κυβέρνηση δε συνομιλεί με Θύρες, αλλά αξιολογεί και θα κάνει αυτό που πρέπει, ανεξάρτητα από τις γνώμες που ακούγονται. Εμείς λαμβάνουμε υπόψη όλες τι τοποθετήσεις, αλλά αυτό που είναι να γίνει, θα γίνει, για το όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Και εγώ συμφωνώ ότι η διαφθορά γεννά τη βία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε τα μάτια σε ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Η εφαρμογή των κανονισμών δεν αφορά την κυβέρνηση. 
 
Το κράτος είναι υπεύθυνο για το νόμο και τα αρμόδια όργανα των αρχών που διοργανώνουν τα πρωταθλήματα είναι υπεύθυνα για την τήρηση των κανονισμών, οι οποίοι πρέπει να εφαρμόζονται ισόνομα. Αν, όμως, διαπιστώσει η Πολιτεία ότι υπάρχει ευνοϊκή μεταχείριση υπέρ κάποιων, τότε θα επέμβει. Με το μίνι αθλητικό νομοσχέδιο βάζουμε το κράτος προ των ευθυνών του. Δεν γίνεται να αφήσουμε τον αθλητισμό στο έλεος ιδιωτών παραγόντων, καλοπροαίρετων ή όχι".

ZENITH