Skip to main content

Κόντρα Κίνας-Ιαπωνίας για απομονωμένες νησίδες

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο γιγάντων της Ασίας έχουν αναθερμανθεί τα τελευταία χρόνια καθώς και οι δύο χώρες προσβλέπουν να διασφαλίσουν αποκλειστικές οικονομικές ζώνες στα νερά της περιοχής, που θεωρε
Νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τα δικαιώματα της σε ένα διεκδικούμενο από την Κίνα νησί του Ειρηνικού Ωκεανού, αποφάσισε να προωθήσει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, όπως γράφει σήμερα η οικονομική εφημερίδα Νικέι.

Οι πρωτοβουλίες αφορούν την δυνατότητα να κατασκευασθούν λιμάνια και άλλες υποδομές και το Πεκίνο έχει ήδη εκφράσει τη δυσφορία του σχετικά με την επιτευξιμότητα των σχεδίων, για τα οποία λέει ότι είναι αντίθετα με το δίκαιο της θάλασσας και έχουν επιπτώσεις στα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο γιγάντων της Ασίας έχουν αναθερμανθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά αντιδικίες για διάφορες περιοχές εξακολουθούν να πυροδοτούνται καθώς και οι δύο χώρες προσβλέπουν να διασφαλίσουν αποκλειστικές οικονομικές ζώνες στα νερά της περιοχής, που θεωρείται εξαιρετικά πλούσια σε θαλάσσιους πόρους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όταν ο νόμος ψηφιστεί, η ιαπωνική κυβέρνηση θα μπορέσει να κατασκευάσει και να συντηρεί λιμάνια και άλλες υποδομές σε απομονωμένα νησιά, όπως το Οκινοτόρι, 1700 μίλια νοτίως του Τόκιο, ανάμεσα στο Γκουάμ και την Ταϊβάν.

Η Ιαπωνία έχει ήδη κατασκευάσει, υποδομές, ανάμεσα στις οποίες και ένα φάρο, στο
συγκεκριμένο νησί το οποίο θεωρεί ως το πιο νότιο έδαφος της, ενώ η Κίνα αρνείται να αναγνωρίσει τις ιαπωνικές διεκδικήσεις για αποκλειστική οικονομική ζώνη υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για βραχονησίδα και όχι νησί.Στους διεθνείς χάρτες αναφέρεται επίσης ως Ντάγκλας Ριφ ή Παράτσε Βέλα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι στο νομοσχέδιο παρέχεται στην κυβέρνηση του Τόκιο, η εξουσιοδότηση να κατασκευάσει λιμάνι και σε ένα άλλο νησί, το οποίο λέγεται Μιναματόρι και είναι γνωστό και ως Μάρκους, περίπου 1950 χιλιόμετρα, νοτιοανατολικά του Τόκιο.

Οι δύο χώρες έχουν έλθει σε αντιπαράθεση σχετικά με τις κινεζικές έρευνες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα καθώς και σε μία συστάδα νησιών εκεί, την οποία το Τόκιο ονομάζει Σενκάκου και το Πεκίνο Ντιάοου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH