Skip to main content

Κόντρα Ψωμιάδη - Ντόλιου για τον «Καλλικράτη»

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, για «σχέδιο - βιτρίνα για τη διοικητική μεταρρύθμιση» σχετικά με τον «Καλλικράτη».
Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, για τον «Καλλικράτη».

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για «σχέδιο - βιτρίνα για τη διοικητική μεταρρύθμιση», το οποίο διακατέχεται από προχειρότητα και ασάφειες στις αρμοδιότητες, χωρίς καμία αναφορά στον χωροταξικό χάρτη.

Η δήλωση αυτή του Π. Ψωμιάδη προκάλεσε την αντίδραση του υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιώργου Ντόλιου, ο οποίος σε ανακοίνωσή του απαντάει στο νομάρχη Θεσσαλονίκης.

«Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Π. Ψωμιάδης αναφερόμενος στο μη οριστικοποιημένο προσχέδιο του Καλλικράτη, το οποίο έχει δοθεί για τελικές παρατηρήσεις στην ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, όχι μόνο δε σεβάστηκε τη συντεταγμένη αυτή διαδικασία, αλλά υπέπεσε σε πλήθος ανακριβειών σε ό,τι αφορά το θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης», αναφέρει ο κ. Ντόλιος.

Κατά τον κ. Ντόλιο, ο κ. Ψωμιάδης ισχυρίστηκε ότι δήθεν δεν αλλάζει το συγκεντρωτικό κράτος και ότι δήθεν ο ρόλος του περιφερειάρχη είναι διακοσμητικός.

Όπως σημειώνει ο κ. Ντόλιος, με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» γίνεται η σημαντικότερη στην ελληνική ιστορία μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος στην αυτοδιοίκηση. Μόνο στο β’ βαθμό, στην αιρετή πλέον περιφέρεια, μεταφέρεται, μεταξύ άλλων, η αρμοδιότητα για την περιφερειακή ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των ΠΕΠ του ΕΣΠΑ. Αλλά και οι αρμοδιότητες των δημόσιων υγειονομικών περιφερειών (ΔΥΠΕ), του Συστήματος Υγείας μεταφέρονται στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, όπως και οι πολιτικές κατάρτισης καθώς και τα δημόσια έργα κάθε περιφέρειας.

«Ο ρόλος του περιφερειάρχη, ενόψει των παραπάνω αρμοδιοτήτων και του συστήματος διακυβέρνησης της περιφέρειας, θα είναι αναμφισβήτητα καθοριστικός και κρίσιμος. Κάθε άλλη αξιολόγηση, είτε είναι προσχηματική είτε βασίζεται σε αδικαιολόγητη παρανόηση», συμπληρώνει ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Επιπλέον, κατά τον κύριο Ψωμιάδη είναι καταδικαστέο το ότι οι αντιπεριφερειαρχές εκλέγονται από την κοινωνία και δεν διορίζονται από τον περιφερειάρχη.

«Αυτό μόνο συμβάλλει στην ισχυρότερη δημοκρατική νομιμοποίηση του θεσμού και στη συλλογικότερη λειτουργία των οργάνων της αιρετής περιφέρειας. Κατά τα άλλα οι περιφερειάρχες θα έχουν συγκεκριμένες, οριοθετημένες αρμοδιότητες που ασκούν στο πλαίσιο πάντοτε των αποφάσεων του περιφερειακού συμβουλίου.

Παρεπιμπτόντως, είναι απαραίτητο να ενημερώσουμε τον κ. Ψωμιάδη ότι σύμφωνα με το μη οριστικοποιημένο σχέδιο του Καλλικράτη που έχει στα χέρια του έτσι κι αλλιώς προβλέπεται ότι μέρος των αντιπεριφερειαρχών θα ορίζονται από τον περιφερειάρχη», σχολιάζει ο κ. Ντόλιος.

Επίσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών αντικρούει και το επιχείρημα του κ. Ψωμιάδη για δήθεν διακριτή αντιμετώπιση της Θεσσαλονίκης.

«Η μόνη διαφοροποίηση αφορά στο αυτονόητο από τη φύση του γεγονός ότι οι μητροπολιτικές ρυθμίσεις αφορούν τη Θεσσαλονίκη και δεν μπορούν να αφορούν το σύνολο της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, η οποία προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί στο σύνολο της μητροπολιτική, όπως η Αττική», υπογραμμίζει ο κ. Ντόλιος.

Τέλος, όσον αφορά στον ισχυρισμό του κ. Ψωμιάδη ότι το κράτος με τον «Καλλικράτη» αντί να μικραίνει μεγαλώνει, «ένα μόνο πράγμα μπορεί να επισημάνει κανείς», αναφέρει ο κ. Ντόλιος και συμπληρώνει: «Πώς μπορεί να υποστηρίζει έναν τέτοιο ισχυρισμό τη στιγμή που καταργούνται εκατοντάδες δήμοι, δεκάδες νομαρχίες και χιλιάδες δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα; Αυτό μόνον ο κ. Ψωμιάδης μπορεί να το εξηγήσει».

ZENITH