Skip to main content

Κόντρα Σαμαρά-Παπακωνσταντίνου για το Ασφαλιστικό του Δημοσίου

Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ και τον ΥΠΟΙΚ σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του ν/σ για το ασφαλιστικό του Δημοσίου, με τον πρώτο να κάνει λόγο για κοινωνική χρεοκοπία και τον
Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, και τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό του Δημοσίου, με τον πρώτο να κάνει λόγο για κοινωνική χρεοκοπία και τον υπουργό να εξαπολύει κατηγορίες για αοριστολογίες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για συρρίκνωση και υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους εξαπολύοντας μύδρους κατά της κυβέρνησης και τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι κοινωνικά επτωχεύσαμε.

Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς, «έχουμε όχι εξυγίανση, αλλά ανατροπή του ασφαλιστικού, συρρίκνωση και υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους. Η σημαντικότερη υποχώρηση στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης είναι η απόσυρση της εγγύησης του κράτους στην καταβολή των συντάξεων».

Ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε την επίθεσή του επισημαίνοντας ότι «αυτή είναι η λεγόμενη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες. Το να λύσουμε το πρόβλημα, μειώνοντας δραστικά τις συντάξεις».

«Το πάγωμα συντάξεων για τρία χρόνια σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθωρισμό εξανεμίζει το εισόδημα των συνταξιούχων. Μειώθηκαν δραστικά οι συντάξεις σε ποσοστά πάνω από 30%», συμπλήρωσε.

Ακόμη, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «δεν γίνεται καμία ουσιώδης προσπάθεια για εξυγίανση του συστήματος, δεν δίνονται κίνητρα για να αυξηθεί ο αριθμός των απασχολουμένων, θεσπίζεται μόνο η παράταση του ορίου συνταξιοδότησης. Δεν αποθαρρύνεται η εισφοροδιαφυγή, αφού το υψηλό εργοδοτικό κόστος ενθαρρύνει τους εργοδότες να πληρώνουν μαύρα».

Τέλος, υποστήριξε ότι η έξαρση του κρατισμού στη δεκαετία του 80 διέλυσε τα ταμεία και παραδέχτηκε ότι οι συνολικές συντάξεις που θα δοθούν στο μέλλον, θα είναι χαμηλότερες από τις εισφορές που θα κατατεθούν στο μεταξύ.

Απαντώντας ο κ. Παπακωσνταντίνου, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για αοριστολογίες, τον κάλεσε να εξηγήσει «με ποια συγκεκριμένα «μαγικά», όπως ισχυρίστηκε, θα μπορούσε η χώρα να ξεφύγει από τους όρους του μνημονίου σε δύο χρόνια» και συμπλήρωσε: «εμείς δεν λέμε παραμύθια με δράκους, γιατί πέρασε ο καιρός με τις χάντρες και τα καθρεφτάκια για να κερδηθεί πολιτικός χρόνος».

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, αντέτεινε: «είναι θετικό που επιτέλους ακούσαμε την άποψη του κ. Σαμαρά, διότι είχαμε απορία γιατί στο μείζον ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ψήφισε η Βουλή, δεν υπήρχε η τοποθέτηση από την ηγεσία της ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε μια πολύ ωραία θετική προσέγγιση, δεν είπε τίποτα, όμως, για τα τοξικά ομόλογα, που σημαίνει ότι αντιλαμβάνεται την έλλειψη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, αλλά αδυνατεί να κάνει το επόμενο βήμα». Πρόσθεσε, δε, πως «η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά δεν λέει, ούτε γιατί έκαναν, όσα έκαναν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, ούτε τι πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε τους ισχυρισμούς του προέδρου της ΝΔ ότι «αποσύρεται η εγγύηση του κράτους από το ασφαλιστικό» τονίζοντας ότι «το αντίθετο γίνεται, καθώς το κράτος εγγυάται όχι μόνο τη βιωσιμότητά του, αλλά και αξιοπρεπή σύνταξη.

Επιπλέον, κάλεσε τη ΝΔ να φέρει την έγγραφη εγγύηση ότι εξασφάλισε μακροχρόνια σταδιακή προσαρμογή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «όπως ισχυρίζεται ότι κατάφερε να κάνει», καθώς και να διευκρινίσει αν απαλλαγή από το μνημόνιο σημαίνει και από τον «Καλλικράτη», ή την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

«Δε θέλαμε ούτε εμείς αυτά τα μέτρα, αλλά δεν λέμε παραμύθια με δράκους. Γιατί ο καιρός με χάντρες και καθρεφτάκια, για να κερδίσουμε πολιτικό χρόνο, πέρασε. Ας εξηγήσει με ποια «μαγικά» θα μπορούσαμε σε δύο χρόνια να ξεφύγουμε», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και κατέληξε: «η ΝΔ δεν είναι στο ύψος των περιστάσεων. Η κυβέρνηση, που αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες, θα προχωρήσει αταλάντευτα στο συνταξιοδοτικό για να δώσει ελπίδα και προοπτική».

Καρατζαφέρης: «Τι λειτούργησε πέρσι και δεν μας είπατε την αλήθεια;»

Θέμα εμπιστοσύνης της Βουλής και της κυβέρνησης στο πρόσωπο του Γιώργου Προβόπουλου, ως διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος, έθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, σε παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο κ. Καρατζαφέρης ξεκίνησε την ομιλία του επαναφέροντας το ζήτημα των προεκλογικών υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ και ρωτώντας, «τι λειτούργησε πέρσι και δεν μας είπατε την αλήθεια; Ήσασταν ανυποψίαστοι και λέγατε άλλα αντ΄ άλλων στον ελληνικό λαό; Θέλετε να μας πείτε ότι ο λαός παρεσύρθη και ψήφισε ανυποψίαστους ανθρώπους; Aλλιώς θα πρέπει να αναγνωρίσω δόλο, τον οποίον δεν μπορώ να δεχθώ».

Λίγο αργότερα, αναφέρθηκε και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. «Σήμερα πορεύεται η Ελλάδα με έναν διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος αμφισβητούμενο. Τυγχάνει ο κ. Προβόπουλος της εμπιστοσύνης της κυβερνήσεως; Γιατί της εμπιστοσύνης του Σώματος δεν τυγχάνει. Όταν και από δεκαπέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εγκαλείται πως έκανε λαμογιά, για να κερδίσουν οι κερδοσκόποι, εμείς πορευόμαστε με έναν διοικητή, που αμφισβητείται εντόνως από το Κοινοβούλιο», είπε και πρόσθεσε: «σήμερα είναι εκτεθειμένη η χώρα. Πήγε προχθές ο κ. Προβόπουλος στην Τουρκία, συζητήθηκαν κάποια πράγματα και ο κ. διοικητής πήγε μάλλον απογυμνωμένος. Αυτό δεν προβάλλει τα θέματά μας».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε να διερευνηθεί το θέμα των προμηθειών υψηλής τεχνολογίας από τη Siemens στα δημόσια νοσοκομεία, συγκρίνοντας τα τιμολόγια αγοράς των δημοσίων νοσοκομείων με εκείνα των ιδιωτικών, ενώ προέβλεψε και σημαντικά προβλήματα στη στελέχωση του στρατού, συνεπεία του νομοσχεδίου. «Φεύγουν 8.000 αξιωματικοί. Θα αδειάσει ο στρατός», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Δριμύα φραστική αντιπαράθεση Χρ. Παπούτση και Μαν. Κεφαλογιάννη

Δριμύα φραστική επίθεση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, τόσο προσωπικά στον Αντ. Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας την ομιλία του για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Δημοσίου, «παράδειγμα λαϊκισμού και άκρως επικίνδυνη», όσο και γενικά στη ΝΔ, κάνοντας λόγο για «πολιτική μασκαράδων».

«Η ΝΔ δείχνει έναν αδιέξοδο, φαύλο δρόμο και είναι ο ίδιος, που ακολούθησε και στα πεντέμιση χρόνια διακυβέρνησής της», ανέφερε ο κ. Παπουτσής και πρόσθεσε: «ήταν ένας δρόμος χωρίς αναλογιστικές μελέτες στο ασφαλιστικό, χωρίς κρατική χρηματοδότηση, μοιράζοντας αφειδώς χρήμα από τα δανεικά και ανέξοδες υποσχέσεις που οδήγησε με μαθηματική βεβαιότητα στην κατάρρευση, την οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα».

«Εμείς πιστεύουμε ότι η καρδιά του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ενέχει την έννοια της αλληλεγγύης. Ανάμεσα στις γενεές, στις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Και πιστεύουμε ότι είναι κάτι ισχυρότερο. Είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ των γενεών και των κοινωνικών τάξεων», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, συμπληρώνοντας: «γι αυτό προχωρούμε στις μεγάλες δομικές αλλαγές, στη μεταρρύθμιση, στις αλλαγές οι οποίες εξασφαλίζουν τα κεφάλαια των ταμείων, έτσι ώστε να μπορέσουν καθολικά στο μέλλον να εξυπηρετήσουν τις συντάξεις και προνοιακές υπηρεσίες».

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Μαν. Κεφαλογιάννη, ο οποίος αντέτεινε ότι το κόμμα του «δεν το θίγουν οι ύβρεις, χωρίς μάλιστα επιχειρήματα».

Πρόσθεσε δε, ότι «ποιοι είναι οι μασκαράδες της πολιτικής φαίνεται, τόσο από τις κατά καιρούς δηλώσεις του κ. Παπουτσή, όσο και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα επικαλούνται όσα χθες αμφισβητούσαν, όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ» και κατέληξε: «από τα λόγια και τις πράξεις μας κρίνονται και η συνέπεια και η υπευθυνότητα, αλλά και το ποιοι είναι οι μασκαράδες».

Δευτερολογίες πολιτικών

Παπακωνσταντίνου: «Αυτό που κάνουμε, είναι να στηρίξουμε τους θεσμούς»

Ως προσπάθεια εξισορρόπησης της δεδομένης «διατάραξης του οικογενειακού προγραμματισμού» από τα ασφυκτικά περιθώρια προσαρμογής των γυναικών στο νέο συνταξιοδοτικό σύστημα, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών διάταξη, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα, στις γυναίκες, αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης για τα τρία πρώτα παιδιά (ένα έτος για το πρώτο παιδί και δύο έτη για κάθε ένα από τα επόμενα).

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκρουσε εκ νέου τους ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας, πως είχε επιτευχθεί συμφωνία με την Κομισιόν, που έδινε την ευχέρεια ηπιότερης προσαρμογής στην εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης, ενώ έκρινε πως η αντιπρόταση της Αριστεράς για εξίσωση προς τα κάτω «προσκρούει στην κοινή λογική».

«Αυτό που κάνουμε, είναι να στηρίξουμε τους θεσμούς, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις στήριξης της εργαζόμενης μητέρας, με παιδικούς σταθμούς, ολοήμερο σχολείο και στήριξη των ευπαθών ομάδων», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε: «παρότι έχουμε πολλά στάδια να διανύσουμε, προκειμένου να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την ευημερία στους πολίτες, τα βήματα που έχουμε κάνει αναγνωρίζονται απ΄ όλους τους διεθνείς συνομιλητές μας. Σε όλο τον διεθνή Τύπο αναπαράγονται τα όσα είπε ο κ. Γιούνκερ για την «Ελλάδα που ανταποκρίνεται περισσότερο κι από τις δικές μας προσδοκίες» και χθες είχαμε μια περιορισμένη έξοδο προς τις διεθνείς αγορές, με την έκδοση ομολόγων εξάμηνης διάρκειας. Η Ελλάδα προχωρά και τα βήματά της αναγνωρίζονται».

Τελευταία ενημέρωση: 18:11

ZENITH