Skip to main content

Κοντράστ συναισθημάτων σε Γαλλία και Γερμανία για το πακέτο στήριξης

Εκ διαμέτρου αντίθετα τα συναισθήματα σε Βερολίνο και Παρίσι σχετικά με την συμφωνία για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Την ώρα που η Κ. Λαγκάρντ σημειώνει το πόσο ξεκάθαρος είναι ο μηχανισμός, στη Γ
Εκ διαμέτρου αντίθετα τα συναισθήματα σε Βερολίνο και Παρίσι σχετικά με την συμφωνία για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, καθώς την ώρα που η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνει το πόσο ξεκάθαρος είναι ο μηχανισμός στήριξης, στη Γερμανία κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τα συμφωνηθέντα.

Αναλυτικότερα, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι «όλα τα πρακτικά και τεχνικά ζητήματα του επονομαζόμενου ελληνικού πακέτου έχουν συμφωνηθεί» και «δεν βλέπω κανένα λόγο για παρερμηνείες σχετικά με αυτή τη συμφωνία. Είναι πολύ ξεκάθαρο είτε αφορά το επιτόκιο, είτε το ποσό, είτε αυτό που ονομάζουμε ενεργοποίηση».

Ωστόσο, στο εσωτερικό της Γερμανίας επικρατεί αναστάτωση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για θέματα δημοσιονομικών Κάρστεν Σνάιντερ, σε δηλώσεις του προς τους Financial Times Deutschland εκτιμά ότι η Γερμανία θα πληρώσει ακριβά αυτή την υπόθεση, προβλέποντας ότι και το Βερολίνο θα κληθεί μελλοντικά να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια για τον δανεισμό του. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων, Όττο Φρίκε, ο οποίος ζητεί μέσω της ίδιας εφημερίδας πλήρη ενημέρωση της βουλής για το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Στον αντίποδα, δηλώσεις στήριξης στην ευρωπαϊκή απόφαση έκανε ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών στο γερμανικό κοινοβούλιο για δημοσιονομικά θέματα, Νόρμπερτ Μπάρτλε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, εάν η Ελλάδα οδηγούνταν σε χρεοκοπία. Το επιτόκιο της τάξης του 5% θα αποφέρει μάλιστα κέρδη στη Γερμανία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

ZENITH