Skip to main content

Κορκίδης: Το πάρτι κερδοσκοπίας για τις πολυεθνικές τελείωσε

«Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι το πάρτι κερδοσκοπίας στην Ελλάδα πρέπει κάποτε να τελειώσει», σημειώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομ
«Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι το «πάρτι» κερδοσκοπίας στην Ελλάδα πρέπει κάποτε να τελειώσει. Αντί για φθηνές δικαιολογίες αυξήσεων, οι Έλληνες καταναλωτές έχουν ανάγκη τις φθηνές τιμές», σημειώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης σε δήλωσή του για τις αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, ως απόρροια αυξήσεων στα σιτηρά και τα άλευρα.

«Είναι προφανές ότι για τις κερδοσκοπικές ανατιμήσεις και το «καπέλο» στα άλευρα δεν είναι υπεύθυνες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες -σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον- προσπαθούν να απορροφήσουν αυξήσεις και να διατηρήσουν χαμηλές τιμές», συνεχίζει ο κ. Κορκίδης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ χαρακτηρίζει προκλητικό να μην έχουν αυξηθεί οι τιμές στα σιτηρά, σε χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία, και στην Ελλάδα οι αυξήσεις σε άλευρα, ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα να είναι έτοιμες να περάσουν, μέσω αρτοποιείων, σούπερ μάρκετ και ζαχαροπλαστείων, στον καταναλωτή.

«Οι εναρμονισμένες πρακτικές των ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing) και οι συνθήκες καρτέλ (cartel) δεν πρέπει να έχουν πλέον πεδίο δράσης στην ελληνική αγορά, αφού έχουν εξαντλήσει, προ πολλού, τις ήδη περιορισμένες καταναλωτικές δυνατότητες των ελληνικών νοικοκυριών».

Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθηση ότι «η έγκαιρη παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή στον κλάδο της αλευροβιομηχανίας, και γενικότερα στο εμπόριο αλεύρων, θα επαναφέρει τις τιμές στην αγορά σε φυσιολογικά επίπεδα».

ZENITH