Skip to main content

Κοστίζει στον τουρισμό η πολιτική αβεβαιότητα

Πιέζουν για χαμηλές τιμές οι ξένοι tour operators λόγω της πολιτικής αστάθειας. Τα τελευταία νέα για Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

της Άννης Καρολίδου

Πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα ασκούν πιέσεις στο τουριστικό κλάδο, με όλους τους μεγάλους tour operators του εξωτερικού να ζητούν προσφορές για ακόμη χαμηλότερες τιμές, όταν ήδη οι τιμές στα ξενοδοχεία και στα all inclusive πακέτα είναι χαμηλές.

Ο τουρισμός χρεώνεται για μία ακόμη φορά την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα μας, κάτι που από τη μία εκδηλώνεται με την υποτονικότητα στις προκρατήσεις και, από την άλλη, με τις πιέσεις για προσφορές κυρίως στην αρχή και στα τέλη της τουριστικής περιόδου, δηλαδή Μάιο- Ιούνιο και Σεπτέμβριο προς Οκτώβριο.

Οι πιέσεις, όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, προέρχονται από όλες ανεξαιρέτως τις αγορές εξωτερικού, ενώ για τη ρωσική, που τα προηγούμενα χρόνια είχε τονώσει σημαντικά το κλάδο στην Ελλάδα, «η τάση είναι έντονα καθοδική». Άλλωστε ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί καθαρά και το ύψος της ζημίας που προέκυψε την περυσινή σεζόν, εξαιτίας της χρεοκοπίας πολλών ρωσικών τουριστικών οργανισμών.

Η εικόνα για τη φετινή σεζόν ωστόσο είναι μεικτή καθώς πέραν των πιέσεων που ασκούνται σε ό,τι αφορά στις τιμές, υπάρχει η θετική εκδήλωση αυξημένου ενδιαφέροντος από αγορές της δυτικής Ευρώπης.

Ενα πολύ θετικό μήνυμα από την τουριστική έκθεση της Ουτρέχτης, την Vakantiebeurs, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες, είναι ότι οι Ολλανδοί τουρίστες που θα έρθουν το 2015 για τις διακοπές τους στην Ελλάδα, θα είναι τουλάχιστον περισσότεροι κατά 15% από ότι πέρυσι. Ειδικότερα για τη Χαλκιδκή, το ένα από δύο γραφεία που δραστηριοποιούνται, εκπροσωπώντας το συγκεκριμένο την ολλανική θυγατρική του ομίλου Sundio, προβλέπει ότι φέτος οι κρατήσεις θα είναι διπλάσιες σε αριθμό από πέρυσι (ήταν 1.800 κρατήσεις).

Η Τransavia βάζει νέες πτήσεις για Θεσσαλονίκη

Στην προσέλκυση μεγαλυτέρου αριθμού τουριστών από την Ολλανδία και τις Σκανδιναβικές χώρες γενικότερα οπωσδήποτε θα συμβάλλει η αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Άμστερνταμ, με απευθείας πτήσεις του low cost αερομεταφορέα, Transavia, μέλους του ομίλου Αir France- KLM.

Mετά την επιτυχία που είχε πέρυσι η επανασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Άμστερνταμ, φέτος η Transavia ανοίγει το εποχικό δρομολόγιο δύο μήνες νωρίτερα, στις 12 Φεβρουαρίου ( πέρυσι είχε ανοίξει στις 17/4 ) και μάλιστα με τρεις πτήσεις την εβδομάδα, αντί για δύο, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή.  Στη συνέχεια, τον Απρίλιο, οι τρεις πτήσεις θα γίνουν έξι, ενώ όπως είπε ο αντιπρόσωπος της Transavia στην Ελλάδα κ.Παναγής Βασιλάτος, η εταιρεία φέτος, θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη και με το Παρίσι, με τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις

Τάση για αύξηση των τουριστών καταγράφει και η ολλανδική του ομίλου Thomas Cook, ενώ ο κ. Τάσιος προβλέπει αύξηση των τουριστών και από την αγορά του Βελγίου. Άλλωστε η τουριστική Χαλκιδική προσδοκά ότι το αυξημένο ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί και κατά την διεθνή έκθεση τουρισμού, την Holiday Fair, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες αρχές Φεβρουαρίου.

ZENITH