Skip to main content

Κοτζιάς: Κίνδυνος από ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της Ελλάδας

Στους γεωστρατηγικούς κινδύνους στη νότιοανατολική πλευρά της Ευρώπης, που μπορεί να φέρει μια αποσταθεροποίηση της Ελλάδας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Στους γεωστρατηγικούς κινδύνους στη νότιοανατολική πλευρά της Ευρώπης, που μπορεί να φέρει μια αποσταθεροποίηση της Ελλάδας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά την Υπουργική Διάσκεψη των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Η επικινδυνότητα της κατάστασης στη Λιβύη, στη Μέση Ανατολή καθώς και η ουκρανική κρίση ήταν τα βασικά θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων της Διάσκεψης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αυτήν την ευκαιρία, ο Έλληνας υπουργός μπόρεσε να επισημάνει τους κινδύνους που μπορεί κυοφορήσει ένας κακός χειρισμός του «ελληνικού ζητήματος», όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος των συζητήσεων.

«Εξήγησα ότι εάν δεν προσέξουμε το ελληνικό πρόβλημα, μπορούμε να υποστούμε μια νέα διαφορετική κρίση: Έχουμε μια αποσταθεροποίηση στα βόρειά μας με την ανατολική Ουκρανία, αλλά και μια αποσταθεροποίηση σε δύο άλλες γωνιές, που είναι η Μέση Ανατολή και η Λιβύη. Στη μέση ευρίσκεται μια κυβέρνηση και ένα κράτος που έχει σχετικές σταθεροποιητικές δυνατότητες. Εάν κάποιοι, για λόγους που θέλουν να ταπεινώσουν τη χώρα μας, ή να εκδικηθούν για την αντίσταση της χώρα μας με το εκλογικό αποτέλεσμα και προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα, θα πρέπει να σκεφθούν ότι θα έχουν μια αποσταθεροποίηση σε όλη την Ευρώπη. Ας μη νομίζουν ότι μπορούν να τιμωρήσουν την Ελλάδα και να μην αυτοτιμωρηθούν» τόνισε.

Στο ερώτημα εάν οι άλλοι υπουργοί Εξωτερικών που συνάντησε σήμερα συμμερίζονται τη θέση αυτή, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «με τον τρόπο τους την υιοθετούν» και πρόσθεσε: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί λύση και πρέπει να επιβάλλουμε αυτήν την αισιοδοξία στην Ευρώπη. Οι παρόντες έχουν συμβάλλει στη συμφιλίωση, με τους Γάλλους και Ιταλούς να ξεχωρίζουν, καθ΄ ότι αποτελούν τους φυσικούς μας συμμάχους στο συγκεκριμένο ζήτημα (της οικονομικής κρίσης). Και οι άλλες χώρες του νότου, πάντως, αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει ένα σταθεροποιημένο συνολικό υποσύστημα που λέγεται Μεσόγειος και νότιο ανατολική Ευρώπη».

Οι επτά μεσογειακές χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη, συζήτησαν διεξοδικά για τους κινδύνους που διατρέχει η Ευρώπη από τις συγκρούσεις σε Μέση Ανατολή και Λιβύη και τους τζιχαντιστές που δεν περιορίζονται πλέον στα σύνορα της Ευρώπης, αλλά έχουν περάσει στο εσωτερικό της. Και αυτό, όπως σημειώθηκε στη Διάσκεψη, σε αντίθεση με την ουκρανική κρίση που περιορίζεται στα ανατολικά της ίδιας χώρας.

«Έγινε ομόφωνα αποδεκτή η θέση για μετακίνηση του βάρους της Ευρώπης προς τη νότια πλευρά της, γιατί με την ουκρανική κρίση κοιτάει μονόπλευρα στην ανατολή της» εξήγησε ο κ. Κοτζιάς. «Χρειάζεται επομένως συνεργασία των κρατών-μελών της Ένωσης στη μεσογειακή ζώνη, για μια μετακίνηση των πόρων σε αυτήν την κατεύθυνση» κατέληξε ο υπουργός.

Μιλώντας για το κλίμα που συνάντησε στο Παρίσι σε αυτήν την πρώτη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, Λωράν Φαμπιούς, ο κ. Κοτζιάς έδειξε πολύ θετικός, βρήκε το κλίμα «εξαιρετικό», ανέφερε τους ιστορικούς δεσμούς με τη Γαλλία και σημείωσε τις «κοινωνικές ευαισθησίες» της γαλλικής κυβέρνησης.

ZENITH