Skip to main content

Κραυγή αγωνίας από τις τράπεζες

Ενόψει της νέας κρίσιμης εβδομάδας, που ξεκινά σήμερα, η ανησυχία των καταθετών είναι μεγάλη, ενώ ήδη το Σαββατοκύριακο έκλεισε με μεγάλες αναλήψεις.

Με μια ροή της τάξης των 200 - 300 εκατ. ευρώ, κατά μέσο, την ημέρα έκλεισε η εβδομάδα που πέρασε στο κομμάτι των εκροών από τις ελληνικές τράπεζες. Οι τελευταίες, με την βοήθεια του ELA αντιμετώπισαν όλες τις έκτακτες ανάγκες, ωστόσο, το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι μέχρι πότε μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενόψει της νέας κρίσιμης εβδομάδας, που ξεκινά σήμερα, η ανησυχία των καταθετών είναι μεγάλη. Ήδη το Σαββατοκύριακο έκλεισε με μεγάλες αναλήψεις.

Όπως έλεγε στη Voria.gr αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος το πρωί της Παρασκευής «παραγγελίες για αναλήψεις έχουμε πολλές, αλλά το θετικό είναι ότι δεν αυξάνονται ακόμα επικίνδυνα». Ωστόσο, το συνολικό υπόλοιπο των ελληνικών καταθέσεων εξακολουθεί να υποχωρεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς και πλέον έχει διαμορφωθεί κάτω από τα 133 δις ευρώ.

«Αν συνεχισθεί αυτή η ρευστότητα στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σπάσει άμεσα προς τα κάτω και το φράγμα των 130 δις ευρώ» επισημαίνεται από τις τράπεζες.

Ήδη, το κλιμάκιο των δανειστών που επρόκειτο να επισκεφθεί την χώρα μας αυτή την εβδομάδα, για να ελέγξει την κατάσταση τους, ανέβαλε γι αργότερα την επίσκεψη του. Το σκεπτικό της αναβολής ήταν απλό: Να έρθουμε να δούμε τι; Η κατάσταση πλέον δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Και κάπως έτσι, πήγε γι αργότερα, αλλά άγνωστο για πότε.

ZENITH