Skip to main content

Κρίσιμα 24ωρα για τις εκροές καταθέσεων

Πώς κινήθηκαν οι εκροές τις πρώτες 15 μετεκλογικές μέρες και η τρέχουσα εβδομάδα που θα είναι η πιο κρίσιμη.

Αν οι πρώτες μετεκλογικές εβδομάδες ήταν αμφίσημες αναφορικά με τη στάση που τήρησαν οι καταθέτες στο μέτωπο των εκροών, αυτή η εβδομάδα θα είναι η πιο κρίσιμη. Κι αυτό γιατί θα δείξει, προς ποια πλευρά θα διαμορφωθεί τελικώς η τάση στα γκισέ. Ως γνωστόν, τις αμέσως επόμενες μέρες, μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, παρατηρήθηκε μια γενική νηνεμία στο μέτωπο των εκροών, καθώς η κίνηση στα γκισέ, με σχετικά μικρές εξαιρέσεις, ήταν συγκριτικά περιορισμένη. Η αίσθηση που υπήρξε ήταν ότι «το κακό μπορεί και να πέρασε», ενώ ορισμένοι, ακόμα πιο αισιόδοξοι, έφτασαν στο σημείο να υποστηρίζουν «πολύ κακό για το τίποτα».

Από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, το κλίμα άλλαξε, προς το χειρότερο. Οι βεβιασμένες δηλώσεις υπουργών της νέας κυβέρνησης, που έσπευσαν να προαναγγείλουν κατάργηση μέτρων της προηγούμενης αλλά και οι δηλώσεις Ευρωπαίων παραγόντων από το εξωτερικό που προανήγγειλαν δυσάρεστες εξελίξεις, επηρέασαν την ψυχολογία των καταθετών, που έσπευσαν και πάλι στις τράπεζες για να «σηκώσουν» λεφτά. Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα η κατάσταση υψηλού συναγερμού, από την Τράπεζα της Ελλάδας, να επανέλθει σε... λειτουργία και οι τραπεζικές διοικήσεις να τεθούν σε ανώτατη ετοιμότητα. Το ζητούμενο, εν προκειμένω, είναι τι θα γίνει από εδώ και στο εξής και ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων επί ευρωπαϊκού εδάφους για το ελληνικό ζήτημα.

Έμπειροι παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι το μόνιμο κλίμα θα αρχίσει ουσιαστικά να διαμορφώνεται μόνο από τα τέλη αυτής της εβδομάδας και μετά, όταν οι τραπεζικοί πελάτες θα έχουν διαμορφώσει πλήρη εικόνα για τις εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό, αυτές οι μέρες είναι εκ των πραγμάτων πολύ κρίσιμες.

ZENITH