Skip to main content

Κρίσιμες ελλείψεις αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδος

Επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις ελλείψεις αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδος κατέθεσε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου.
Επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις ελλείψεις αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδος κατέθεσε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου.

Ο κ. Καράογλου υπογραμμίζει ότι οι σημαντικές ελλείψεις σε αναισθησιολόγους παρατηρείται στα νοσοκομειακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης θέτουν ακόμα και σε πιθανό κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Σύμφωνα με την Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος, η κατάσταση είναι τόσο τραγική, που ένας αναισθησιολόγος μπορεί να χρειάζεται ταυτόχρονα σε δύο χειρουργεία, προκειμένου να καλύψει τα κενά σε προσωπικό.

Η κατάσταση επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς προγραμματισμένα χειρουργεία αναβάλλονται, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο η λίστα αναμονής των χειρουργείων των νοσοκομείων και να δημιουργούνται εντάσεις μεταξύ ασθενών και γιατρών.

«Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο 2ο Νοσοκομείο ΙΚΑ ΕΤΑΜ της Θεσσαλονίκης «Παναγία», στο οποίο εργάζονται μόλις δύο αναισθησιολόγοι, ενώ το νοσοκομείο εκτελώντας κανονικά το πρόγραμμα εφημεριών, εφημερεύει τέσσερις φορές την εβδομάδα. Η περίπτωση του νοσοκομείου «Παναγία» στη Θεσσαλονίκη είναι χαρακτηριστική της εικόνας που επικρατεί στα νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας. Το εν λόγω νοσοκομείο διαθέτει ανακαινισμένα χειρουργεία, τα οποία ωστόσο υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Καθώς δεν υπάρχει επαρκής αριθμός αναισθησιολόγων για να στελεχώσει τα προγραμματισμένα χειρουργεία, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τέσσερα χειρουργικά τραπέζια, λειτουργούν μόνο τα τρία. Ενώ, κατά τη διάρκεια των εφημεριών πολλοί ασθενείς που χρήζουν χειρουργείων μεταφέρονται σε άλλα συνεφημερεύοντα νοσοκομεία της πόλης προκειμένου να εξυπηρετηθούν», αναφέρει ο βουλευτής και συμπληρώνει:

«Ο αριθμός των αναισθησιολόγων μειώνεται δραματικά, καθώς από το 2000 που εργαζόντουσαν έντεκα αναισθησιολόγοι στο νοσοκομείο Παναγία σήμερα εργάζονται μόλις τρεις, εκ των οποίων σύντομα  θα παραμείνουν μόνο δύο, λόγω συνταξιοδότησης».

Όπως επισημαίνει ο κ. Καάρογλου, παρόμοια είναι η εικόνα σε όλα τα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας, σύμφωνα με την Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Β. Ελλάδας. Εν έτει 2010 και μετά από 27 χρόνια λειτουργίας του ΕΣΥ δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς τον αριθμό των αναισθησιολόγων που προβλέπεται να καλύπτουν τις ανάγκες των χειρουργικών κλινικών των νοσοκομείων. Ωστόσο, ακόμα με βάση συγκεκριμένο αριθμό αναισθησιολόγων όπως αυτός προβλέπεται από το ΕΣΥ, τα κενά των θέσεων είναι πολλά λόγω συνταξιοδότησης και αποχωρήσεων, ενώ τον τελευταίο χρόνο δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία κρίση για νέα πρόσληψη αναισθησιολόγου σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Καταλήγοντας ο βουλευτής ερωτά την αρμόδια υπουργός:

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί άμεσα το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στις θέσεις αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης;

- Σκοπεύει να προχωρήσει το αρμόδιο υπουργείο στην προκήρυξη θέσεων για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και, αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

- Εξετάζει το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει στην πρόσληψη αναισθησιολόγων με σύμβαση που να προβλέπει δικαίωμα συμμετοχής στις εφημερίες για την άμεση κάλυψη των αναγκών στα νοσοκομειακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

ZENITH