Skip to main content

Κρίσιμες εξελίξεις το Σαββατοκύριακο

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας - ΔΝΤ και Ευρωζώνης - Τι θα γίνει από τη Δευτέρα και μετά.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο, με πιθανότερη μέρα την Κυριακή, αναμένεται να καταλήξει τελικώς σε συμφωνία η χώρα με το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη ως προς τους όρους που θα πρέπει να τηρηθούν για να ενεργοποιηθεί το σχέδιο σωτηρίας της εθνικής οικονομίας. Κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν χθες βράδυ ότι «οι συζητήσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί» και ότι «άνετα έως το Σαββατοκύριακο θα έχουν ολοκληρωθεί».

Πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι τη Δευτέρα το πρωί, το αργότερο, η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει στο ΔΝΤ το letter of intent με το οποίο θα αιτείται την ενεργοποίηση του σχεδίου, αφού θα περιγράφει την κατάσταση της οικονομίας, καθώς και τα μέτρα που θα λάβει στο άμεσο μέλλον. Στην Ευρώπη, τώρα, για τις 10 Μαΐου έχει ορισθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα, που εξελίσσεται σε τραγωδία, ενώ ήδη από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας η ενεργοποίηση του σχεδίου θα αρχίσει να «περνάει» από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών - μελών της Ευρωζώνης. Η αρχή γίνεται από τη Γαλλία, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η Ιταλία και η Ολλανδία.

Τις εξελίξεις, πάντως, επιταχύνουν οι αρνητικές εξελίξεις και στην Πορτογαλία, αλλά και ο φόβος που κυριεύει τις Βρυξέλλες ότι αργά αλλά σταθερά αρχίζει να χάνει τον έλεγχο των εξελίξεων. Αυτή είναι και η βασική αιτία που από χθες το θέμα αρχίζει να συζητά με ...ευνοϊκότερο μάτι και το Βερολίνο.

ZENITH