Skip to main content

Κρίσιμες συσκέψεις στην ΤτΕ για τη ρευστότητα

Οι συσκέψεις στο γραφείο του κ. Στουρνάρα, συνεχίζονται αμείωτες, καθώς το βασικό μέλημα είναι να διασφαλισθεί ο ομαλός και απρόσκοπτος αιφνιδιασμός της αγοράς με ρευστό.

Συνεχής είναι η επικοινωνία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) με τις εμπορικές τράπεζες, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που παρατηρούνται στην αγορά. Το ίδιο και οι συναντήσεις του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα με τους εμπορικούς τραπεζίτες. Σε μια από αυτές, άλλωστε, που, όπως πληροφορούμαστε, έγινε πριν από περίπου 15 μέρες, στο γραφείο του κ. Στουρνάρα, αποφασίστηκε η προληπτική προσφυγή στον ELA εγχώριων τραπεζών. Η ρευστότητα που ζητήθηκε, ως γνωστόν, είναι 10 δισ.ευρώ. Το όριο του ELA για την Ελλάδα είναι 40 δισ., αλλά 23 δισ. θα πάνε για την κάλυψη των «ομολόγων Αλογοσκούφη» την 1η Μαρτίου.

Οι συσκέψεις στο γραφείο του κ. Στουρνάρα, ωστόσο, συνεχίζονται αμείωτες, καθώς το βασικό μέλημα τόσο της κεντρικής τράπεζας, όσο και των εμπορικών τραπεζών, είναι να διασφαλισθεί ο ομαλός και απρόσκοπτος αιφνιδιασμός της αγοράς με ρευστό.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών δίνεται πολύ μεγάλη βαρύτητα, καθώς για λόγους που έχουν να κάνουν καθαρά με την ψυχολογία του κοινού, δεν πρέπει ούτε ένα ΑΤΜ να μένει χωρίς ευρώ, για όλο το επόμενο διάστημα.

Είναι προφανές ότι ο προεκλογικός συναγερμός για τη ροή χρήματος στην αγορά, συνεχίζεται για ευνόητους λόγους και μετεκλογικά.

ZENITH