Skip to main content

Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup το μεσημέρι

Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο τη συγκεκριμενοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας θα πραγματοποιήσουν στις 15:00 οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, υπό την προεδρία του Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ.
Ξεκαθαρίζουν σήμερα το μεσημέρι οι όροι πιθανής στήριξης της Ελλάδας, καθώς στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), υπό την προεδρία του Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ, με αντικείμενο τη συγκεκριμενοποίηση του μηχανισμού. Παράλληλα, η Γερμανία φέρεται να αλλάζει στάση όσον αφορά στο επιτόκιο δανεισμού και είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με επιτόκια χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς.

Αναλυτικότερα, σε λίγες ώρες αναμένεται να κορυφωθούν οι διαπραγματεύσεις για το πού θα κλειδώσει τελικά το επιτόκιο ενδεχόμενου δανεισμού της Ελλάδας από τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, αφού έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει την προσφυγή της Ελλάδας στο «δίχτυ ασφαλείας» και έχουν εκτοξεύσει το spread στα ύψη.

Ερωτηματικό παραμένει η στάση της Γερμανίας, η οποία μέχρι χθες το απόγευμα επέμενε σε δανεισμό της χώρας με επιτόκια αγοράς, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Βερολίνο άλλαξε στάση νωρίς το βράδυ και είναι διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με χαμηλότερα επιτόκια.

Αν το επιτόκιο που θα αποφασίσει το Eurogroup είναι ευνοϊκό, αλλά οι αγορές επιμένουν από αύριο να διατηρούν τα spreads στα ύψη, είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο να επιλεγεί ακόμα και μέσα στην εβδομάδα η λύση της προσφυγής στον μηχανισμό, η οποία συνεπάγεται  ουσιαστικά την υποβάθμιση της Ελλάδας σε οικονομία δεύτερης κατηγορίας.

ZENITH