Skip to main content

Κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα - Μέρκελ στο Βερολίνο(upd)

Σε εξέλιξη η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Τι θα παρουσιάσει και τι θα ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Δεκτός με κάθε επισημότητα έγινε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Μετά το κρίσιμο ραντεβού θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου και δείπνο εργασίας.

Image
Κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα - Μέρκελ στο Βερολίνο(upd)

Ο πρωθυπουργός έφθασε στη γερμανική πρωτεύουσα γύρω στις 16:30 (ώρα Ελλάδος). Το αεροπλάνο του κ. Τσίπρα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Τέγκελ περίπου μιάμιση ώρα πριν από το ραντεβού του με την καγκελάριο και ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε στο ξενοδοχείο του.

Image
Κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα - Μέρκελ στο Βερολίνο(upd)

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Τι θα ζητήσει και τι θα υποσχεθεί

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει την κα Μέρκελ τουλάχιστον ένα προσχέδιο των μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Ακόμη, θα ζητήσει παρέμβασή της για να βρεθεί μια βραχυχρόνια χρηματοδοτική λύση, προκειμένου να αποφευχθεί στάση πληρωμών της Ελλάδας. Το παραπάνω αίτημα έχει τεθεί ήδη σε επιστολή του πρωθυπουργού προς τη Γερμανίδα καγκελάριο στις 15 Μαρτίου (εδώ).

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται λύσεις από τη συνάντηση των δύο ηγετών. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί έναντι του Eurogroup, όχι διμερώς έναντι της Γερμανίας. «Η Μέρκελ ενδιαφέρεται να ακούσει ποιες προτάσεις έχει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν πρέπει να αναμένονται λύσεις από τη σημερινή συνάντηση. Καμία διμερής συνάντηση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Eurogroup. Δεν είπα ότι οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν θέμα των συνομιλιών. Η παρουσίαση όμως της λίστας αφορά το Eurogroup» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Guardian, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει και θέμα γερμανικών αποζημιώσεων στην κα Μέρκελ, με το Βερολίνο πάντως να απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για το ζήτημα, καθώς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας, «η γερμανική θέση δεν έχει αλλάξει».

Την ίδια ώρα, πραγματοποιείται συγκέντρωση υπέρ της στήριξης των ελληνογερμανικών σχέσεων έξω από το κτήριο της καγκελαρίας. Οι συγκεντρωμένοι κρατούν πλακάτ με συνθήματα όπως «Η Γερμανία αγαπά την Ελλάδα».

Image
Κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα - Μέρκελ στο Βερολίνο(upd)

ZENITH