Skip to main content

Κρίσιμο το Σαββατοκύριακο για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Σκοπιές στα μπλόκα «χτυπούν» οι αγρότες σε Λαμία, Κάστρο και Ελάτεια, εν αναμονή νέας συνάντησης του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, το Σαββατοκύριακο, για να αποτιμήσουν την ομιλία του πρωθυπουργ
Σκοπιές στα μπλόκα, με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, «χτυπούν» οι αγρότες στις κινητοποιήσεις τους σε Λαμία, Κάστρο και Ελάτεια. Περιμένουν μια νέα συνάντηση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, αύριο, Σάββατο ή την Κυριακή, για να αποτιμήσουν την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή και να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Ωστόσο, έδειξαν να απογοητεύονται, καθώς περίμεναν από τα χείλη του Γ. Παπανδρέου κάποια συγκεκριμένη αναφορά, που θα εκτόνωνε την κατάσταση. «Δεν περιμέναμε να ακούσουμε και τίποτα παραπάνω», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Δημογιάννης, μέλος του Οργάνου, προσθέτοντας «και πέρσι τα ίδια ακούγαμε». Οι συνδικαλιστές αποφεύγουν να σχολιάσουν τις επιμέρους αναφορές του πρωθυπουργού, παραπέμποντας στις επεξεργασίες του Πανελλαδικού.

Δείχνουν, όμως, να επιμένουν στην απόρριψη της πρόσκλησης για συμμετοχή στο διάλογο της 25ης και 26ης Ιανουαρίου. «Δεν πρόκειται να πάμε. Το έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους. Δεν πάμε σε έναν διάλογο, που δεν βγάζει πουθενά», υπογραμμίζει ο κ. Δημογιάννης και προσθέτει: «Είμαστε διατεθειμένοι να μετέχουμε σε ένα διάλογο ουσίας για να βγάλουμε κάποια άκρη. Το αγροτικό θέμα δεν λύνεται μέσα σε λίγες ώρες και μέσα σε έναν τέτοιο διάλογο.

Σε μια διημερίδα με 700 προσκεκλημένους, αν πάνε και 200 ακόμη αγρότες, δεν πρόκειται να βγει τίποτα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι αγρότες από το Δομοκό. «Το διάλογο δεν τον οργανώνει το Υπουργείο και η κυβέρνηση. Τον οργανώνει η ΟΚΕ. Με απλά λόγια, εκεί θα είναι προσκεκλημένη και η υπουργός για να ακούσει.  Εμείς δε θέλουμε να ακούσουμε, αλλά θέλουμε να πάρουμε απαντήσεις και δεσμεύσεις σε αυτά που έχουμε κοινοποιήσει στο υπουργείο από τον περασμένο Οκτώβρη», υπογραμμίζει ο Βασίλης Κιλάφας, που το μεσημέρι της Πέμπτης παρέδωσε σχετικό υπόμνημα στο Μέγαρο Μαξίμου και συμπληρώνει ότι «άλλωστε, στο Μέγαρο Μαξίμου βρήκαμε και την κα υπουργό».

Από τις πρώτες επαφές που είχαν τα μέλη του Πανελλαδικού Συντονιστικού μεταξύ τους, λίγο μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του πρωθυπουργού, κυριαρχεί το αρνητικό κλίμα. Ως πρώτη αντίδραση ήρθε η επιθυμία για συνέχιση στα μπλόκα, κάτι που αναμένεται, ωστόσο, έως και τη Δευτέρα. «Εμείς δεν έχουμε αρνηθεί να πάμε σε ουσιαστικό διάλογο», υπογραμμίζει ο Βάϊος Γκανής, επαναλαμβάνοντας ότι «άλλωστε, έχουμε απευθύνει το αίτημά μας αυτό και στον πρωθυπουργό».

«Να καθίσουμε και να συζητήσουμε τα θέματα, που απασχολούν τον Έλληνα αγρότη». Σχολιάζοντας τις αναφορές για την εικόνα, που παρουσιάζει η χώρα, υποστηρίζει: «Δε χαλάσαμε εμείς την εικόνα της χώρας μας, την έχουν χαλάσει η Siemens, το Βατοπέδι, τα προηγούμενα σκάνδαλα». «Όταν εμείς βρεθούμε με τον πρωθυπουργό, αν μας καλέσει, θα του πούμε και από πού θα πρέπει να κόψει λεφτά», λέει το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Δημήτρης Μακαρές, υπονοώντας τις χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τα συνδικαλιστικά όργανα των αγροτών, που, όπως τονίζει «έχουν σταματήσει προ πολλού να εκφράζουν τους πραγματικούς αγρότες» αναφέρει ο κ. Γκανής.

Από χθες το πρωί οι αγρότες ήταν ιδιαίτερα ελαστικοί σε σχέση με τους αποκλεισμούς, κυρίως λόγω της κακοκαιρίας. Ήδη, γύρω από τη Λαμία πέφτει πολύ χιόνι, η συγκοινωνία γίνεται με δυσκολία και σε πολλές περιπτώσεις με αλυσίδες. Έτσι, οι αγρότες από τη Λοκρίδα επέτρεψαν τη διέλευση των αυτοκινήτων, για να μην υπάρχει ταλαιπωρία μέσα από τα χιονισμένα βουνά. Εξάλλου, ούτε οι αγρότες στο Κάστρο Βοιωτίας έκλεισαν τους παράδρομους και η κυκλοφορία από τη Λαμία προς την Αθήνα γίνεται μέσα από την εθνική οδό, με εξαίρεση δύο παρακάμψεις.

Η μία είναι στη Λαμία και το μήκος της δεν ξεπερνά τα τρία χιλιόμετρα. Η δεύτερη είναι στο Κάστρο Βοιωτίας, όπου οι οδηγοί κινούνται για οκτώ χιλιόμετρα σε παράδρομο, ακριβώς δίπλα από την εθνική οδό. «Δεν είναι στις προθέσεις μας να ταλαιπωρούμε τους οδηγούς μέσα στα χιόνια και με χαμηλές θερμοκρασίες», υπογραμμίζει ο Βάϊος Γκανής, δίνοντας από το πρωί το πράσινο φως για χαλαρές κινητοποιήσεις, λόγω των χιονοπτώσεων.

ZENITH