Skip to main content

Κριτική ΚΚΕ για το μεταναστευτικό

Το τελικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παροχή ιθαγένειας σε ορισμένες κατηγορίες μεταναστών και για τη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές συνδέεται με την επιδίωξη της άρχουσας τάξης για περισσότερ
Το τελικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παροχή ιθαγένειας σε ορισμένες κατηγορίες μεταναστών και για τη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές συνδέεται με την επιδίωξη της άρχουσας τάξης για περισσότερη χειραγώγηση και ενσωμάτωση στο αστικό πολιτικό σύστημα μέρους των μεταναστών, αναφέρει με ανακοίνωσή του το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ.

Σχετικά με τη στάση των άλλων κομμάτων, το ΚΚΕ τα κατηγορεί ότι, παρά τις διαφορές τους, συμφωνούν στην παραχώρηση δικαιωμάτων μόνο στους "χρήσιμους" για το κεφάλαιο μετανάστες. Συμφωνούν ή αποδέχονται την επιβολή ενός διαρκούς ελέγχου της νομιμοφροσύνης του μετανάστη στο σύστημα της εκμετάλλευσης και στους θεσμούς του, με τα πιστοποιητικά περιουσιακής κατάστασης και κοινωνικο-πολιτικών φρονημάτων.

Όπως σημειώνει, η μετανάστευση και προσφυγιά είναι σύμφυτη με τον ιμπεριαλισμό. Οι οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες είναι μέρος της εργατικής τάξης της χώρας μας, παράγουν πλούτο και πρέπει να έχουν ισότιμα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Τα πολιτικά δικαιώματα και η ψήφος των μεταναστών δεν είναι προνόμια, που για να τα αποκτήσουν θα πρέπει να σκύψουν το κεφάλι και να υποταχθούν, αλλά αυτονόητο δικαίωμα των ανθρώπων που παράγουν πλούτο σε μια χώρα.

Κεντρική θέση του ΚΚΕ -τονίζει το Πολιτικό Γραφείο- είναι η νομιμοποίηση των μεταναστών και προσφύγων που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, η απόδοση ισότιμων δικαιωμάτων και η διευκόλυνση της μετακίνησής τους σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, κόντρα στους Κανονισμούς και στις Οδηγίες της ΕΕ. Τα παιδιά των μεταναστών να γράφονται στα δημοτολόγια και να μην υπολείπονται σε δικαιώματα από τα άλλα παιδιά. Να παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον το επιθυμούν, μετά την ενηλικίωση.

Τέλος, αναφέρει ότι η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση θα πρέπει να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια και όχι με κριτήρια υποταγής στο αστικό πολιτικό σύστημα ή ψηφοθηρίας, και δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές να έχουν οι μετανάστες μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα πραγματικής παραμονής στην Ελλάδα.

ZENITH