Skip to main content

Κριτική ΝΔ για ΤΕΜΠΜΕ

Απογοητευτική χαρακτήρισε την πορεία του ΤΕΜΠΜΕ η ΝΔ δια στόματος του αρμόδιου τομεάρχη Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος κάλεσε τη κυβέρνηση «να κάνει κάτι επειγόντως για τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επι
Απογοητευτική χαρακτήρισε την πορεία του ΤΕΜΠΜΕ η ΝΔ δια στόματος του αρμόδιου τομεάρχη Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος κάλεσε τη κυβέρνηση «να κάνει κάτι επειγόντως για τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διοίκησης του ΤΕΜΠΜΕ, μετά από τρεις μήνες εφαρμογής των δύο νέων προγραμμάτων (Ιούνιος - Αύγουστος 2010), έχουν δανειοδοτηθεί μόλις 193 επιχειρήσεις, ενώ πέρυσι, στο αντίστοιχο διάστημα, είχαν δανειοδοτηθεί - από τη Β’ φάση του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ - περίπου 19.500 επιχειρήσεις.

Η απόσταση μεταξύ θεωρίας και πραγματικότητας είναι εντυπωσιακή, σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, αν και υποστήριζε ότι θα δοθεί μια μεγάλη ανάσα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν έγινε τίποτα.

Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ διευκρίνισε παράλληλα ότι οι όροι των προγραμμάτων της τωρινής κυβέρνησης είναι πολύ λιγότερο ευνοϊκοί από τους αντίστοιχους των προηγούμενων προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, σήμερα ο επιχειρηματίας υποχρεούται να πληρώσει υψηλούς τόκους, αφού το επιτόκιο διαμορφώνεται σε euribor + 6%, υπερδιπλάσιο, δηλαδή, από εκείνο που προέβλεπε το πρόγραμμα της ΝΔ (euribor + 2,1%). Τα σημερινά προγράμματα αφορούν σε τιμολόγια χωρίς τον ΦΠΑ που ο επιχειρηματίας καταθέτει στην τράπεζα κατά την εκταμίευση του δανείου, επιβαρύνοντας τη ρευστότητα της επιχείρησής του, κάτι που δεν ίσχυε παλιότερα. Η προμήθεια του ΤΕΜΠΜΕ είναι 6 με 8 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την προμήθεια κατά τη Β’ φάση του ΤΕΜΠΜΕ. Επίσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν αποκλειστεί από τα δύο νέα προγράμματα, ενώ παλιότερα δεν υπήρχε τέτοιος περιορισμός.

ZENITH