Skip to main content

Κριτική ΝΔ για την οικονομία

Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική εξαπέλυσε η ΝΔ, κατηγορώντας την ότι καταφεύγει σε δημιουργική λογιστική προκειμένου να παρουσιάσει μικρότερες αποκλίσεις κατά την εκτέλεση του προϋπ
Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική εξαπέλυσε η ΝΔ, κατηγορώντας την ότι καταφεύγει σε δημιουργική λογιστική και σε συνεχείς μεταβολές των εκτιμήσεών της, προκειμένου να παρουσιάσει μικρότερες αποκλίσεις κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ έκανε λόγο για ακατάλληλο μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα έχει σαν συνέπεια τη λήψη περισσότερων μέτρων. Προέβλεψε ότι στον προϋπολογισμό του 2011 θα υπάρχουν νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 3,2% του ΑΕΠ, που θα προέρχονται κατά 2,2% από εισπρακτικά μέτρα και 1% από περαιτέρω περικοπή δαπανών.

«Είναι αναποτελεσματική η θεραπευτική αγωγή του μνημονίου», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αναπληρωτές του τομέα οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης και η υπεύθυνη της Επιτροπής Παρακολούθησης του Μνημονίου Ελένη Ρωμαϊδου.

Ανέφεραν, μάλιστα, ότι στον τομέα της ανάπτυξης η αρχική πρόβλεψη ήταν για ύφεση 0,3%. Στη συνέχεια διαμορφώθηκε στο 4%, η πραγματικότητα, όμως, όπως υποστήριξαν, είναι ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2010, η ύφεση είναι 3,5% αυξημένη σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 και 1,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Στον τομέα του πληθωρισμού, συνέχισαν, η πρόβλεψη για το 2010 ήταν 1,9%, στην πραγματικότητα, όμως, τον Ιούλιο ο πληθωρισμός τρέχει με 5,5%, ενώ το Σεπτέμβριο του 2009 ήταν 0,7%.

Επίσης, όπως ανέφερε το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, στον τομέα των εσόδων του προϋπολογισμού ο στόχος ήταν αύξηση 13,7%, η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι το πρώτο επτάμηνο υπάρχει οριακή αύξηση 4,1%.

Ανέφεραν, δε, ότι έχουν πέσει έξω οι προβλέψεις για τα έσοδα από τη φορολογία στα καύσιμα, στα ποτά, τα τσιγάρα, τα έσοδα από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, καθώς και τα έσοδα από την αύξηση της φορολογίας στα είδη πολυτελείας. Για το ΕΣΠΑ σημείωσαν ότι είναι κολλημένο στην γραφειοκρατία, ότι ο αναπτυξιακός νόμος δεν υπάρχει και ότι το ΤΕΜΠΜΕ είναι 16 φορές κάτω.

ZENITH