Skip to main content

Κριτική Ρουμπίνι στον Ομπάμα

Ο πρόεδρος πρέπει να είναι ευθύς με το αμερικανικό έθνος για το τι πρέπει να γίνει προκειμένου να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ, τόνισε ο γνωστός οικονομολόγος.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρέπει να είναι ευθύς με το αμερικανικό έθνος για το τι πρέπει να γίνει προκειμένου να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο, Νούριελ Ρουμπίνι.

«Πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε ότι οι Αμερικανοί είναι ενήλικες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρουμπίνι, στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στο Bloomberg Surveillance. «Όταν το καταλάβουμε, τότε πρέπει να τους μιλήσουμε απλά για τους κινδύνους και τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, και όχι να αποφεύγουμε τα προβλήματα».

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης βραχυπρόθεσμα πριν μειώσει σταδιακά τις δαπάνες και αυξήσει τα έσοδα για να ανακάμψει από τη μεγαλύτερη σε διάρκεια οικονομική κατάρρευση από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.

Ο φόρος προστιθέμενης αξίας στις πωλήσεις ίσως «είναι η καλύτερη ιδέα που υπάρχει» για να περιοριστεί το ομοσπονδιακό έλλειμμα από τη στιγμή που η ανάκαμψη θα έχει momentum, συμπλήρωσε ο Αμερικανός καθηγητής.

Εξάλλου ο Ρουμπίνι εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν η κυβέρνηση εμφανιστεί προσηλωμένη ως προς το δημοσιονομικό της πλάνο τότε οι αγορές δεν θα «τρομάξουν».

«Οι αγορές δεν πρόκειται να τιμωρήσουν τις χώρες που θα εφαρμόσουν δημοσιονομικά μέτρα στήριξης βραχυπρόθεσμα όταν υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ», υπογράμμισε.

ZENITH