Skip to main content

Κροατία: Δημοψήφισμα τώρα για τα εργατικά

Κροατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι έχουν συγκεντρώσει 813.016 υπογραφές, το διπλάσιο από τον αριθμό που απαιτείται, για να διεξαχθεί δημοψήφισμα κατά των σχεδιαζόμενων αλλαγών στην ε
Κροατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι έχουν συγκεντρώσει 813.016 υπογραφές, το διπλάσιο από τον αριθμό που απαιτείται, για να διεξαχθεί δημοψήφισμα κατά των σχεδιαζόμενων αλλαγών στην εργατική νομοθεσία.

Οι πρόεδροι των πέντε εργατικών συνδικάτων δήλωσαν ότι στις 23 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία συλλογής υπογραφών για το δημοψήφισμα.

Για να ικανοποιηθεί το αίτημα της διενέργειας δημοψηφίσματος έπρεπε να έχουν συγκεντρωθεί 449,506 υπογραφές (το 10% του εκλογικού σώματος), από τις 9 έως τις 23 Ιουνίου.

Τα εργατικά συνδικάτα αντιτίθενται στο νομοσχέδιο, με το οποίο επιδιώκεται ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κροατικής οικονομίας με τον περιορισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και με ρυθμίσεις για ευκολότερες απολύσεις εργαζομένων.

Η πρωθυπουργός της Κροατίας, Γιάντρανκα Κόσορ, δήλωσε ότι θα προκηρύξει δημοψήφισμα, αλλά προειδοποίησε ότι πρέπει πρώτα να βρει 30 εκ. δολάρια (170 εκ. κροατικές κορόνες) για τη διοργάνωσή του.

ZENITH