Skip to main content

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση ο Παπαγεωργόπουλος

Με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα εξετάσει το σχέδιο νόμου για τη νέα διοικητική δομή της χώρας, η ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το μεσημέρι την
Με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα εξετάσει το σχέδιο νόμου για τη νέα διοικητική δομή της χώρας, η ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Πόρτο Παλάς» την εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, «το 2010 θα είναι χρονιά αλλαγών, σημαντικών αλλαγών. Το θέμα είναι ότι σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για να λάβει τις σημαντικές αποφάσεις για την Αυτοδιοίκηση χωρίς η αυτοδιοικητική οικογένεια να γνωρίζει το παραμικρό. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου: Τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν με την κεντρική εξουσία αφορούν κυρίως τις αρμοδιότητες, τους πόρους και το χωροταξικό των συνενώσεων. Χωρίς αυτά καμία διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

Όπως πρόσθεσε, σύσσωμη η αυτοδιοικητική οικογένεια είναι δεσμευμένη με την ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου της Κυλλήνης για συνενώσεις με αντικειμενικά και όχι κομματικά ή άλλα κριτήρια, μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία προς την Αυτοδιοίκηση με παράλληλη μεταβίβαση και πόρων και οικονομική υποστήριξη των συνενώσεων, που αποτελούν και τις «κόκκινες γραμμές» για την ΚΕΔΚΕ.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος σημείωσε ακόμη ότι η χρονιά έκλεισε για τους δήμους με οικονομικές εκκρεμότητες από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς δεν έχει εξοφληθεί ακόμη όλη η Σ.Α.Τ.Α., δεν καταβλήθηκε η τελευταία δόση του «Θησέα», ενώ δεν επιστράφηκαν οι παρακρατηθέντες πόροι από το φόρο ζήθου και το τέλος διαφήμισης. Συνολικά δεν αποδόθηκαν στους δήμους 330 εκ. ευρώ.

Στην εκδήλωση, που ευλόγησε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, παρέστησαν οι βουλευτές Γιώργος Αρβανιτίδης, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης και Θόδωρος Καράογλου, η γεν. γραμμ. της Περιφέρειας Κεντρ. Μακεδονίας κ. Μαρία Λιονή, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και πλήθος δημάρχων και δημοτικών συμβούλων του νομού.

Τυχερός δήμος ήταν αυτός της Καλαμαριάς, που έτυχε το φλουρί, το οποίο «συνοδευόταν», έπειτα από απόφαση του ΔΣ της ΤΕΔΚ, με την παραχώρηση κινητής παιδικής βιβλιοθήκης (αυτοκίνητο με 7.000 βιβλία). 

Στην εκδήλωση δόθηκαν οι επιταγές οικονομικής ενίσχυσης των καποδιστριακών δήμων από την ΤΕΔΚ, συνολικού ύψους 190.000 ευρώ και τιμήθηκε για την προσφορά του στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Γιώργος Αρβανιτίδης, επί σειρά ετών δήμαρχος Εχεδώρου και μέλος του ΔΣ της ΤΕΔΚ, που αποχώρησε μετά την εκλογή του στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

ZENITH