Skip to main content

Κρούγκμαν: Κόλαση το Grexit

Η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ μπορεί να μην ήταν καλή ιδέα αλλά η έξοδός της θα ήταν κόλαση, τόνισε ο νομπελίστας Οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Η  ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ μπορεί να μην ήταν καλή ιδέα αλλά η έξοδός της θα ήταν κόλαση, τόνισε ο νομπελίστας Οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας.

«Αν την δεκαετία του 1990 με ρωτούσατε αν πρέπει να μπείτε στο ευρώ θα σας έλεγα όχι, αλλά τώρα θα σας έλεγα να μην βγείτε. Δεν θέλετε να πάτε εκεί αν δεν υπάρχει εναλλακτική, εκτός αν σας διώξουν», σημείωσε.

«Μια επιστροφή στην δραχμή θα είχε δύο πολύ αρνητικές επιπτώσεις. Πρώτον, θα επέφερε κατάρρευση των τραπεζών και θα οδηγούσε στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών που θα επιδρούσαν πολύ αρνητικά στην δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Δεύτερον, θα προκαλούνταν μεγάλες νομικές περιπλοκές από την μετατροπή οφειλών σε δραχμή. Η μετάβαση προς την δραχμή θα ήταν εφιάλτης ειδικά τον πρώτο και τον δεύτερο χρόνο. Η Ελλάδα δεν θα ήταν καταδικασμένη για πάντα, αλλά το κόστος μετάβασης θα ήταν τεράστιο», διευκρίνισε.

Ο Κρούγκμαν υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει το μεγαλύτερο μέρος της απαιτούμενης προσαρμογής, λέγοντας πως αυτό που πραγματικά χρειάζεται τώρα η χώρα είναι να μπει τέλος στην λιτότητα. «Η Ελλάδα μολονότι δεν είχε δικό της νόμισμα να υποτιμήσει, επέτυχε να μειώσει αρκετά τους μισθούς και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της. Παράλληλα, η χώρα εφάρμοσε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.Η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει ένας φετιχισμός για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή συζήτηση που δεν βασίζεται σε στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Κρούγκμαν αυτό που πρέπει να γίνει τώρα για να αναπνεύσει η οικονομία είναι να σταματήσει η πολιτική μείωσης των δαπανών και αύξησης των φόρων. Ο ίδιος υποστήριξε πως μια λογική λύση θα ήταν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα να τοποθετηθεί στο 1% του ΑΕΠ.

ZENITH