Skip to main content

Κρούσματα εγκεφαλίτιδας λόγω κουνουπιών

Στον «ιό του Δυτικού Νείλου» ή άλλο παρόμοιο οφείλονται, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα έντεκα περιστατικά εγκεφαλίτιδας που παρουσιάστηκαν σε άτομα από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.
Στον «ιό του Δυτικού Νείλου» ή άλλο παρόμοιο οφείλονται, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα έντεκα περιστατικά εγκεφαλίτιδας που παρουσιάστηκαν σε άτομα από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, με τα δύο από αυτά να έχουν επιβεβαιωθεί και τα υπόλοιπα εννέα να είναι πιθανά.  Ωστόσο, η τελική τεκμηρίωση τους εκκρεμεί, όπως αναφέρεται από το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης και Νοσημάτων, το οποίο έχει δώσει ήδη εντολή να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. 

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο. Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυϊκούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Σε μικρό μόνο ποσοστό (περιπτώσεων έχουν καλή πορεία.

Παράλληλα, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά τη διενέργεια συμπληρωματικών προγραμμάτων κωνοποκτονίας σε ειδικές περιπτώσεις – πέρα από αυτές που γίνονται ετησίως βάσει των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Συνιστά επίσης τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών, αντικουνουπικών πλεγμάτων, ενδυμάτων που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος κλπ.

ZENITH