Skip to main content

Κυβέρνηση με Καμμένο σχηματίζει ο Τσίπρας

Στις 10:30 το πρωί η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Πληροφορίες ότι οι δύο πλευρές τα έχουν βρει για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ποια ονόματα «παίζουν» για τα υπουργ

Ο κύβος ερρίφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Κυριακή, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της κάλπης, έκλεισαν ραντεβού για τις 10:30 τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για να σχηματίσουν κυβέρνηση που θα έχει, όπως όλα δείχνουν, πλειοψηφία 162-163 βουλευτών(149-150 του ΣΥΡΙΖΑ και οι 13 των ΑΝΕΛ), επισφραγίζοντας έτσι το πολιτικό φλερτ που είχαν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα.

Συνεργάτες του Πάνου Καμμένου έλεγαν νωρίτερα πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει εκφράσει τη στήριξή του στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα συμμετέχει και ο ίδιος, και αναμένεται να λάβει τη θέση του αντιπροέδρου και του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Πάντως, ο κ. Τσίπρας, εκτός από τη δρομολογούμενη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, θα αναζητήσει ευρύτερη στήριξη στη Βουλή - κυρίως από τη πλευρά του KKE και του Ποταμιού, προκειμένου να πάει στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στο εσωτερικό.

Ποια ονόματα «παίζουν» για τα υπουργεία

Έντονη είναι τις τελευταίες ώρες η ονοματολογία σχετικά με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση. Για το «καυτό» υπουργείο Οικονομικών «παίζει» δυνατά το όνομα του Γιάννη Δραγασάκη, εφόσον δεν αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ενώ σημαντικό ρόλο στο οικονομικό επιτελείο θα έχουν οι Γιάννης Βαρουφάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Μηλιός.

Μεγάλο φαβορί για το χαρτοφυλάκιο του υπερυπουργείου Ανάπτυξης είναι ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης.

Στο υπουργείο Επικρατείας πιθανώς να τοποθετηθεί ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς.

Για το υπουργείο Παιδείας ακούγεται το όνομα του επικεφαλής στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητή Κωνσταντίνου Τσουκαλά.

Στο υπουργείο Εσωτερικών ενδέχεται να τοποθετηθεί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο Θοδωρής Δρίτσας λέγεται πως θα λάβει κάποιο χαρτοφυλάκιο στα υπουργεία Άμυνας ή Ναυτιλίας, ενώ ακούγεται ακόμη και για πρόεδρος της Βουλής.

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας ενδέχεται να δοθεί στον Δημήτρης Στρατούλης, ενώ στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ακούγεται ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Για το υπουργείο Εξωτερικών παίζει το όνομα του Νίκου Κοτζιά, ενώ ρόλο στο ίδιο υπουργείο αναμένεται να έχει και η Νάντια Βαλαβάνη.

Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Π. Κουρουμπλή, ενώ στο υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρείται πολύ πιθανή η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Οι ΑΝΕΛ αναμένεται να έχουν ένα υπουργείο, το πιθανότερο το υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ ακούγεται ότι ο Πάνος Καμμένος διεκδικεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ακόμα και θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Πρώτη δημοσίευση: 02:02

ZENITH