Skip to main content

Κυβέρνηση προς Σόιμπλε: Το μνημόνιο πέθανε, πάρ' το απόφαση

Απάντηση του Μαξίμου στα σενάρια περί χρεοκοπίας: «Υπερσυντηρητικοί κύκλοι επιμένουν στην αδιέξοδη λιτότητα» - «Δεν υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές για υφεσιακά μέτρα, περικοπές σε συντάξεις και

Η κυβέρνηση δεν θα υπερβεί τις "κόκκινες γραμμές", στη βάση των οποίων την εξέλεξε το εκλογικό σώμα στις 25 Γενάρη, διαβεβαιώνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, απαντώντας έτσι στα αυξανόμενα σενάρια του διεθνούς Τύπου περί χρεοκοπίας και Grexit, αλλά και εμμέσως πλην σαφώς στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξαπέλυσε σήμερα ρουκέτες στην ελληνική κυβέρνηση καταλογίζοντάς της ότι κατέστρεψε την πρόοδο που είχε πετύχει η προηγούμενη (δείτε αναλυτικά εδώ).

«Το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι επικοινωνιακές πιέσεις προκειμένου η κυβέρνηση να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, κ.λπ. Η κυβέρνηση δεν θα υπερβεί τις "κόκκινες γραμμές" της, τις οποίες άλλωστε έθεσε και το εκλογικό σώμα στις 25 Γενάρη. Το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει λεπτομερείς λίστες, επεξεργασμένες προτάσεις, χρονοδιαγράμματα, κ.α. Υπάρχουν προτάσεις, τις γνωρίζουν πολύ καλά και, μάλιστα, οι ίδιοι τις διαρρέουν», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν φωτογραφίζοντας, μεταξύ άλλων και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε:

«Ορισμένοι, ωστόσο, υπερσυντηρητικοί κύκλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα. Το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αυτές οι πολιτικές εφαρμόστηκαν, απέτυχαν και οδήγησαν τη χώρα στην τραγική κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Αντί, λοιπόν, να διαρρέουν, επιχαίροντας, σενάρια περί χρεοκοπίας ας συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η πολιτική τους, πολλώ δε μάλλον που η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο του 2014».

«Η Ελλάδα έχει περιθώριο μέχρι το τέλος Ιουνίου»

Λίγες ώρες αργότερα σε νέα συνέντευξή του στο Bloomberg ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έστελνέ νέο μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει χρονικό περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουνίου προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της και να πάρει τα χρήματα που χρειάζεται.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, η Ελλάδα έχει χρονικό περιθώριο μέχρι τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της και να αποδεσμευτούν τα χρήματα που η χώρα θέλει.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, «ό,τι κι αν συμβεί στην χώρα, η Ελλάδα θα παραμείνει πάντα μέρος της Ευρώπης».

ZENITH